Tudomány-Tech

Csodás fotó készült a Nisimura-üstökösről Tápiószentmártonból

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 13. 14:39

A szabad szemmel csak nagyon nehezen észrevehető Nisimura-üstökös szerdán jár a legközelebb a Földhöz, Majzik Lionel asztrofotós több csodás felvételt is tudott készíteni róla.

 

Mint arról korábban az rtl.hu is beszámolt, egy újonnan felfedezett üstökös tartja izgalomban a csillagászokat ezekben a napokban, hetekben. A C/2023 P1 (Nisimura) névre hallgató üstököst egy 72 éves japán üstökös- és nóvafelfedező amatőr csillagász, Hideo Nisimura fedezte fel a Kakegava város melletti Gomjo nevű teaültetvényen levő észlelőhelyén 2023. augusztus 12-én.

Az üstökös várhatóan szeptember 18-án lesz napközelben, amikor a Merkúrnál is közelebb kerül a Naphoz, és szeptember 13-án halad el útján a legközelebb a Földhöz.

Az üstökös az utóbbi időben viszonylag sokat fényesedett és hosszú csóvát is növesztett a napszél hatására, de mivel túl közel jár a Naphoz, sajnos szabad szemes megfigyelése leginkább csak kellően sötét, fényszennyezéstől mentes helyekről lehetséges, a világosodó, pirkadati égen.

Majzik Lionel többszörös nemzetközi díjas asztrofotós, a Magyar Csillagászati Egyesület Meteor című folyóiratának rovatvezetője, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének tagja két remek felvételt is készített a napokban az üstökösről

Az alábbi csodálatos fotó szeptember 9-én a hajnali szürkületben készült asztrofotós felszereléssel(az égbolt mozgását követő mechanikával és egy Nikon Z5 típusú fényképezőgépre szerelt fényerős objektív segítségével), Tápiószentmártonban, Pest megyében.


Majzik Lionel készített egy másik fényképet is még szeptember 4-én, és két animációt is:


 

 


Nyitókép: Majzik Lionel / Facebook

#Tudomány-Tech#tudomány#csillagászat#üstökös#majzik lionel#asztrofotó#nisimura-üstökös

Címlapról ajánljuk