Tudomány-Tech

Fizetős, reklámmentes Facebook és Instagram jöhet az új EU-s szabályozás miatt

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 2. 9:37

A Meta így reagál az Európai Unió új adatkezelési irányelveire és a cég adatgyűjtési gyakorlatát korlátozó bírósági döntésekre.

A Meta, a Facebook és az Instagram üzemeltetője azt fontolgatja, hogy fizetőssé teszi a platformokat az Európai Unióban élő felhasználók számára, reklámmentességért cserébe. Erről a New York Times ír belső információkra hivatkozva. Ez a lépés válasz arra az adatvédelmi szabályozásra, amely alapján elmarasztalták a Metát.

Továbbra is elérhető maradna a Facebook és az Instagram ingyenes verziója, a fizetős, hirdetésmentes változat választható lenne. Az egyelőre nem világos, hogy az előfizetői díjak mekkorák lennének, mint ahogy az sem, hogy mikor kerülnek bevezetésre. A Meta szóvivője nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit.

Júliusban az Európai Unió legfelsőbb bírósága gyakorlatilag megtiltotta a cégnek, hogy megossza a platformjain – köztük a Facebookon, az Instagramon és a WhatsAppon –, valamint külső webhelyekről és alkalmazásokból gyűjtött felhasználói adatokat. Januárban nem kevesebb, mint 390 millió eurós bírságot szabtak ki a cégre, mert nem tartották be a szabályozást.

ENyitókép (illusztráció): Pexels

#Tudomány-Tech#facebook#meta#instagram#fizetős#adatkezelés#eu#szabályozás

Címlapról ajánljuk