Külföld

Új szabályokkal fognák meg a netes óriásokat az EU-ban, komoly büntetések vannak kilátásban

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 25. 17:01

Az új uniós szabályozás szerint tilosak a kiskorúaknak szánt reklámok és a moderálásnak is átláthatóbbnak kell lenni az oldalakon.

Új digitális szolgáltatásokról szóló európai szabályozás lépett életbe pénteken. A lényege: ami offline tilos, azt online is tiltani kell – írja az Euronews.

A cikk szerint a közösségi hálózatoknak, a keresőmotoroknak és a piactereknek mostantól kezdve több kötelezettségük van az illegális tartalom, a gyűlöletbeszéd, a félretájékoztatás és a kereskedelmi csalás elleni küzdelemben.

Asha Allen, a Demokrácia és Technológia Központ európai érdekképviseleti igazgatója az Euronewsnak elmondta, a felhasználók számára átláthatóbb lesz a moderálás, illetve a hozott döntések. Több választási lehetőségük lesz az általuk használt tartalom tekintetében, pl. leiratkozhatnak a személyre szabott hirdetésekről.

Egyelőre csak a 19 legnagyobb céget érint a jogszabály, a többieknek februárig kell jelezni, mit változtatnak. A Meta, a Google, a Snapchat és a TikTok is felvázolta már, milyen változtatásokat terveznek.

A szabályozás szerint a kiskorúaknak szóló reklámok mostantól tilosak, csakúgy, mint azok, amelyek olyan érzékeny adatokon alapulnak, mint a szexuális irányultság vagy a vallás. Jogsértés esetén a vállalatokat a világméretű forgalmuk 6 százalékáig terjedő pénzbírság fenyegeti.

Nyitókép: A Google neve a Massachusetts állambeli Cambridge-ben 2023. január 20-án. Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther.

#Külföld#online#szabályozás#keresés#reklám#meta#google#snapchat#tiktok

Címlapról ajánljuk