Tudomány-Tech

Riadót fújt a járványügyi hatóság: nem szabad teknősöket nyalogatni

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 30. 16:21

Minél kisebb a teknős, annál rosszabb.

Ne csókoljuk, illetve nyalogassuk teknőceinket, figyelmeztetett az amerikai járványügyi hatóság, a CDC. Azért tették közzé ezt a riasztást, mert szalmonellajárvány terjed az USA-ban, amely eddig 26 embert betegített meg 11 államban.

A hatóság jelenleg is nyomoz a járvány után, amelyet információik szerint a kistermetű teknősök terjesztenek, és amely már akár hónapok óta tarthat. Az országban egy szövetségi törvény tiltja a tíz centinél kisebb teknősök eladását, mivel ezek az állatok főleg gyerekekre veszélyes betegségeket terjeszthetnek.

A hatóság figyelmeztetett, hogy ennek ellenére utcai vásárokon és bolhapiacokon kaphatóak ilyen állatok, amelyek még akkor is terjeszthetnek betegségeket, ha tisztának, egészségesnek tűnhetnek.

Az ilyen állatokat tartók pedig könnyen elkaphatják a szalmonellát, amely a teknősök terráriumában is jelen van. Ezeket pedig nagyon nem kéne nyalogatni szerintük, főleg az öt évnél fiatalabb gyerekeknek, és a 65 évnél idősebb felnőtteknek, mert rájuk különösen veszélyes a betegség, írja az ABC.

Nyitókép: Unsplash

#Tudomány-Tech#teknős#szalmonella#járvány#CDC#csók#usa

Címlapról ajánljuk