Tudomány-Tech

Megharapta a férfit egy kóbor macska, a tudomány számára eddig ismeretlen fertőzést kapott el tőle

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 11. 14:54

Nem árt vigyázni a kóbor macskákkal, mert a végén még tanulmányokat írnak rólunk.

Megharapott egy kóbor macska egy 48 éves férfit az Egyesült Királyságban. A férfi ennek következtében egy olyan bakteriális fertőzést kapott el, amely eleddig ismeretlen volt a tudomány számára, írja a Science Alert.

A férfi keze a harapás után pár órával ijesztő méretűre dagadt, ezután ment kórházba, ahol tetanuszt és antibiotikumokat kapott, majd hazaengedték. Másnap azonban ismét a sürgősségire ment, mert a dagadás nemhogy lelohadt volna, de még extrémebb méreteket öltött. Az orvosoknak el kellett távolítaniuk az érintett szöveteket a sebek közelében, és még több antibiotikumot kapott..

A férfi ezután végre meggyógyult, az orvosok a kórházban pedig elkezdték elemezni, mi is történt vele. A férfitól vett mintákban egy Streptococcushoz hasonló, de eddig ismeretlen organizmust találtak. Egy teljesen új, eddig le nem írt baktériumról van szó, amely különösen ellenálló az antibiotikumos kezelésre. Az orvosok hangsúlyozták hogy az eset azt mutatja: a macskapopulációkban számos, akár az emberek között is elterjedni képes betegség is kifejlődhet.

Nyitókép: Unsplash

#Tudomány-Tech#macska#harapás#baktérium#fertőzés#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk