Tudomány-Tech

Több mint nyolcezer éves flamingótojást találtak Mexikóban

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 4. 10:40

8-12 ezer éves flamingótojás fosszíliáját találták meg Mexikóban egy repülőtéri építkezésen. Az egyed a Phoenicopteridae flamingócsaládból származik, ez a második ilyen felfedezés a világon. 

8-12 ezer éves flamingótojás fosszíliájára bukkantak a mexikói új Felipe Angeles repülőtér építkezése során. Az ősi lelet még a pleisztocén korból származik, ami hihetetlenül ritka felfedezésnek számít – írja a Reuters.

A pleisztocén földtörténeti kor mintegy két és fél millió évvel ezelőtt kezdődött, és körülbelül 11 700 ezer évvel ezelőtt ért véget. Az illetékesek hangsúlyozzák, meglehetősen ritka leletről beszélhetünk: az első ilyen felfedezés a Phoenicopteridae flamingócsaládból Amerikában, és csak a második a világon – áll a mexikói INAH örökségvédelmi intézet közleményében.

A flamingótojás kövületét 31 centiméter mélységben találták agyag és agyagpala között. 

Mexikói tudósok szerint a fosszilis tojás arra utalhat, hogy 8–33 ezer évvel ezelőtt a területen egy sekély tó volt, és az ország ezen részén hatalmas flamingópopuláció élhetett. Az élénk rózsaszín tollairól ismert mai amerikai flamingófajok elsősorban Dél-Amerikában, a Karib-térségben, a Yucatán-félszigeten és az Egyesült Államok délkeleti partvidékén fordulnak elő.

Július első felében szinte naponta keltek ki újabb flamingófiókák a Fővárosi Állatkertben, a csetlő-botló budapesti madárbébikről videó is készült:


Nyitókép: Ősi flamingótojás fosszíliája Mexikóban. – Fotó: INAH via Reuters

#Tudomány-Tech#flamingó#tojás#fosszília#felfedezés#mexikó

Címlapról ajánljuk