Tudomány-Tech

Külföldi és hazai szakértők szerint sem meteorit találta el a teraszán kávézó francia nőt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 19. 20:14

A világsajtót pár nappal ezelőtt bejárta a hír, hogy meteorit talált el egy francia nőt a háza teraszán. Időközben kiderült, hogy a szóban forgó kő nem az űrből jött, valószínűleg közönséges kohósalak.

Külföldi híradások alapján az rtl.hu is beszámolt róla, hogy egy francia nő azt állítja: meteorit találta el a mellkasán, amikor egy barátjával kávézott az ország északkeleti részén lévő Schirmeckben, a háza teraszán.

A nő nyilatkozata szerint július 6-án, hajnali négy óra körül a teraszon ültek, amikor a mellettük lévő tetőről csattanás hallatszott, a következő pillanatban pedig ütést érzett a bordáin.

A nő talált is egy kődarabot, ami nagyjából golflabdányi méretű volt, és öt dekát nyomhatott. Elvitte a bázeli egyetem geológusának, Thierry Rebmannak, aki megállapította, hogy vasat és szilíciumot tartalmaz, ami jellemző a meteoritokra.

Mivel arra rendkívül kicsi az esély (még a lottóötösnél is nagyságrendekkel kisebb), hogy egy meteorit valakit eltaláljon, a hír nagy feltűnést keltett a meteoritikával foglalkozók körében. Sokan kételkedtek is a dologban, de mivel a kérdéses kőről sokáig nem jelent meg semmilyen fotó, így nem lehetett biztosra megerősíteni vagy cáfolni Thierry Rebman megállapítását.

Azóta viszont megjelent több kép is a kőről (itt van egy fotó például), így láthatta a kérdéses kődarabot Jeremie Vaubaillon francia csillagász, meteor- és meteoritkutató, aki a space.com-nak azt nyilatkozta, hogy a kő semmiképp nem meteorit, ahhoz túl rücskös a felszíne. A légkörben haladó meteoritok fő jellegzetessége ugyanis az, hogy a felszínük megolvad, és simává válik.

Hasonló véleményen van Kereszty Zsolt meteoritszakértő, a Magyar Meteoritikai Társaság elnöke, aki a Meteoritok Facebook-csoportban közzétett, a francia követ ábrázoló fotóhoz azt írta, hogy

a képen látható tárgy NEM METEORIT, valószínűleg kohósalak.

Kereszty Zsolt, aki nemrég hosszan beszélt az rtl.hu-nak a meteoritokról, keletkezésükről, történelmi magyar lebkövekről úgy véli, hogy

a gond itt általában az, hogy olyanok minősítenek valódinak meteorit jelölteket, akiknek zéró meteoritos kézipéldányos tapasztalata van és nem rendelkeznek a megfelelő tudással a biztos azonosításhoz.

A fotón látható példány valóban leginkább egy darab salakhoz hasonlít, jól látszanak rajta az olvadt, majd megszilárduló, égett, oxidált ércmaradványok jellegzetes gázbuborékjai, amilyenek meteoritokon soha nem fordulnak elő.

Ha valódi meteoritokat szeretne az olvasó látni, akkor az alábbi galériánkban talál bőven igaziakat, a fotók alapján pedig képet alkothat róla, hogy milyenek is a valóban az űrből érkezett kövek:

#Tudomány-Tech#tudomány#meteorit#meteoritika#kereszty zsolt

Címlapról ajánljuk