Tudomány-Tech

Szorul a hurok a hazudozó a ChatGPT körül, és már a rekordját is megdöntötték

Nagy MartinNagy Martin

2023. július 18. 12:58

Vizsgálat indult a ChatGPT fejlesztőjével szemben az Egyesült Államokban. A vádak szerint az OpenAI megsértheti a fogyasztóvédelmi törvényeket azzal, hogy a nyelvi modelljük hamis és félrevezető állításokat tesz valós személyekről, illetve túl sok adatot gyűjt a felhasználókról. Időközben letaszították trónjáról a ChatGPT-t, ugyanis már hivatalosan is Mark Zuckerberg Twitter-klónja, a Threads a leggyorsabban növekvő alkalmazás. 

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) vizsgálatot indított az OpenAI ellen, többek közt azért, mert a ChatGPT állítólag félrevezeti az embereket és nem megfelelően kezeli a felhasználók érzékeny adatait – közölte a Reuters hírügynökség a Washington Post értesülései alapján.

A hatóság több tucatnyi panaszt gyűjtött, amik alapján egy 20 oldalas levélben kér magyarázatot a ChatGPT fejlesztőitől, ami az első nagyszabású nyomozás lehet a cég ellen. A népszerű nyelvi modellt azzal vádolják, hogy „hamis, félrevezető vagy becsmérlő” információkat közölhet emberekről, ezzel pedig megsértheti a jó hírnevüket. De a Bizottság arra is kíváncsi, hogy a cég

milyen módszerekkel gyűjt adatokat a mesterséges intelligencia tanítására.

Sam Altman, a nyelvi modellt fejlesztő OpenAI vezérigazgatója szűkszavúan kommentálta a vádakat, és csak annyit közölt, hogy a vállalat együttműködik az FTC-vel. A cég korábban elismerte, hogy a ChatGPT messze nem tévedhetetlen, és néha úgymond „hallucinál”, saját magától talál ki a válaszokat. 

Lassan a csapból is az MI folyik

A ChatGPT egy mesterségesintelligencia-alapú, automatizált szövegalkotó szolgáltatás, ami tavaly novemberben indult el, és gyorsan ismert lett világszerte. A nyelvi modell sokak szerint forradalmasíthatja az internetes keresést, hiszen másodpercek alatt képes válaszolni bármilyen kérdésre.

Azonban rengeteg dokumentált eset van arról, hogy valótlant állít a ChatGPT. Sőt, néha teljes blődségeket mond a felhasználók kérdéseire ahelyett, hogy elismerné, nem tudja a pontos választ.

Ebben a videónkban a Gyakorikérdések.hu felhasználóinak néhány furcsa kérdését eresztettük rá a ChatGPT-re:


Olaszországban már ideiglenesen be is tiltották az alkalmazást egy adatszivárgási incidens miatt. Persze később újból elérhető lett, miután a cég beleegyezett a korellenőrző funkciók telepítésébe, valamint az olasz felhasználók már letilthatják azt is, hogy a ChatGPT az adataikból tanuljon és fejlessze magát. Márciusban pedig már

a techguruk is megkongatták a vészharangot, és nyílt levélben sürgették a cégeket, hogy függesszék fel az MI-fejlesztéseket, mert a technológia fenyegetést jelent a társadalmakra.

Az Európai Unióban is magas prioritás az MI megzabolázása: ez Európai Parlament júniusi állásfoglalásában közölte, hogy az EU jelenleg a világ első átfogó szabályozását készíti elő a mesterséges intelligencia lehetőségeinek és veszélyeinek kezelésére.

Trónfosztó érkezett, megelőzték a ChatGPT-t

A Twitter riválisaként indított Threads alkalmazásra kevesebb mint öt nap alatt több mint százmillió felhasználó regisztrált, megdöntve ezzel a ChatGPT leggyorsabban növekvő fogyasztói alkalmazás rekordját. A ChatGPT-nek két hónapra, a TikToknak kilenc hónapra, az Instagramnak pedig két és fél évre volt szüksége ahhoz, hogy elérje ezt az álomhatárt – írta meg az AFP.

A Facebook és az Instagram anyavállalata (Meta) még csak a hónap elején indította el a Threadst, de a Quiver Quantitative online adatszolgáltató szerint már a leggyorsabban növekvő online platform lett, jelenleg az Apple és az Android alkalmazásboltjaiban is a legnépszerűbb ingyenes applikáció az Egyesült Államokban. A mikroblogolásra fókuszáló applikáció száz országban indult el, és azokat a Twitterben csalódott felhasználókat igyekszik elcsábítani, akik Elon Musk – sokak által ámokfutásnak minősített – tevékenysége után hagyták ott a platformot.

Mark Zuckerberg Twitter-klónja azonban az EU-s tagállamokban, így Magyarországon sem érhető el egyelőre, állítólag a szigorú uniós adatvédelmi szabályok tettek keresztbe a rajtnak.

A Twitternek becslések szerint mintegy 200 millió rendszeres felhasználója van, de az oldalt egyre többen bírálják, mióta a milliárdos tavaly októberben megvásárolta. Több ezer munkavállalót rúgott ki, a sok mérnök elbocsátása miatt pedig sokszor voltak fennakadások, instabil volt az oldal. A Tesla és a SpaceX vezérigazgatója sok felhasználót elidegenített azzal, hogy a korábban ingyenes szolgáltatásokért díjakat vezetett be, és a betiltott fiókokat visszaengedte a platformra, köztük Donald Trump volt amerikai elnökét is.

Nyitókép: Pexels.com

 

#Tudomány-Tech#chatGPT#mesterséges intelligencia#chatbot#félrevezetés#ftc#vizsgálat#instagram#threads#rekord#openai#ma

Címlapról ajánljuk