Tudomány-Tech

Kiűzhetik Európából a ChatGPT-t

Dévai LászlóDévai László

2023. május 25. 9:44

Szigorú uniós szabályozás van születőben.

A Gizmodo információi szerint az Európai Unió szigorú szabályozással próbálja majd megfékezni a mesterséges intelligencián (AI) alapuló fejlesztéseket és szolgáltatásokat, aminek könnyen az lehet a vége, hogy az OpenAI által fejlesztett ChatGPT eltűnik majd a kontinensről.

Az EU az értesülések szerint három kockázati kategóriába sorolná az AI-t használó modelleket. Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója elmondta, hogy mindent megtesznek azért, hogy megfeleljenek az EU-s elvárásoknak, de azt egyértelműen nem tartja igazságosnak, hogy az egyes modelleket túl magas kockázatként értékelik.

A tervezetből kiderül, hogy az unió a társadalmi pontrendszereket, valamint a manipulatív social engineering AI-okat tiltaná be teljesen, ezek ugyanis megítélésük szerint alapvető jogokat sértenek. Altman elmondta, hogy az szabályozás alapján ChatGPT és a GPT-4 nyelvi modell is magas kockázatúnak minősül majd.

A vezérigazgató elmondta, hogy amennyiben meg tudnak felelni az elvárásoknak, akkor meg is fognak nekik felelni, viszont ha az EU szabályai betarthatatlanok lesznek a számukra, akkor egyszerűen megszüntetik a működésüket.

Nyitókép: GOP / YouTube

#Tudomány-Tech#chatGPT#mesterséges intelligencia#európai unió#szabályozás

Címlapról ajánljuk