Tudomány-Tech

Betilthatják a ChatGPT-t Olaszországban

rtl.hurtl.hu

2023. március 31. 14:23

Állítólag a chatbot megsértette az ország adatvédelmi szabályait.

Olaszország adatvédelmi hatósága pénteken elrendelte, hogy az országban senki ne férhessen hozzá az OpenAI népszerű mesterségesintelligencia-alapú chatbotjához, a ChatGPT-hez – írja az Euronews.

Az olasz Nemzeti Adatvédelmi Hatóság közleményében az adatvédelmi szabályok állítólagos megsértésére hivatkozott: azt írta, hogy a ChatGPT március 20-án adatlopást szenvedett el, amely érintette a felhasználók beszélgetéseit a chatbottal, valamint a szolgáltatás prémium változatához tartozó a fizetési adatokat. A határozat „azonnali hatállyal” életbe lép. 

A ChatGPT tavaly novemberben indult el, és azóta gyakorlatilag meghódította a világot. A mesterséges intelligencia másodpercek alatt képes válaszolni bármilyen kérdésre, de verseket tud írni, programozni is tud, valamint már letette az orvosi vizsgát is. Az olasz felügyeleti hatóság azért szállt rá a ChatGPT-re, mert nem tájékoztatta megfelelően a felhasználókat az adatok gyűjtéséről. 

Most arra kérik a céget, hogy 20 napon belül közölje, miként orvosolná a helyzetet, vagy a cég globális éves bevételének 4 százalékáig terjedő bírságot kaphat. 

A bejelentésre az Europol hétfői jelentése után került sor, amely szerint a ChatGPT-hez hasonló chatbotok alkalmasak arra, hogy csalásokra és kiberbűnözésre használják fel őket. A minap Elon Musk és több száz techguru is aláírt egy nyilatkozatot, amiben a mesterséges intelligencia korlátozását kérik, amíg be nem éri a szabályozás a folyamatosan fejlődő technológiát.

Nyitókép: Pexels.com

 

#Tudomány-Tech#chatGPT#betiltás#olaszország#adatvédelmi hatóság#mesterséges intelligencia#chatbot

Címlapról ajánljuk