Gazdaság

Milyen pénzügyi tanácsokat ad a ChatGPT?

Vrazsovits RitaVrazsovits Rita

2023. április 28. 6:12

Lehet ugyan, hogy már leérettségizne a ChatGPT, de a pénzügyi tanácsokkal még hadilábon áll a mesterséges intelligencia, amely a magyar családtámogatásokról is hetet-havat összehord. Azzal a javaslatával viszont alighanem sokan egyetértenek, hogy a magas infláció ellen hatásos a bor.

A mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek végtelenek, számos iparágban könnyíthetik meg az emberek által végzett munkafolyamatokat, vagy akár ki is válthatják előbb-utóbb az emberi munkát, részvételt ezekben. A vele folytatott beszélgetés alapján azonban a pénzügyekről és támogatásokról még bőven van mit tanulnia a ChatGPT-nek. Az általa adott pénzügyi tanácsokat (egyelőre) nem érdemes készpénznek venni.

Tanácsot szívesen ad, a befektetésekkel kapcsolatban viszont óva int

Kíváncsiak voltunk, mit várhatunk a ChatGPT-től pénzügyi szakértőként, ezért először arra kértük, hogy általánosságban adjon pénzügyi tanácsokat. Jelezte, hogy ezt nagyon szívesen megteszi, válaszait pedig az alábbi öt pontban lehetett összefoglalni:

 1. Készíts költségvetést!
 2. Fizesd ki a tartozásaidat!
 3. Takarékoskodj!
 4. Tervezz a jövőre!
 5. Használd ki a pénzügyi szolgáltatásokat!

Szívünkből szólt, még ha csak általános jó tanácsokról van is szó. Ezután a befektetési lehetőségekről kérdeztük a mesterséges intelligenciát, amelyre az alábbi javaslatokat kaptuk:

 1. Megtakarítási számla és bankbetét,
 2. kötvények vásárlása,
 3. részvények vásárlása,
 4. ingatlan.

A ChatGPT bölcsen azt is hozzátette, hogy „minden befektetésnek megvan a maga előnye és kockázata, ezért érdemes alaposan megfontolni, mielőtt befektetünk”.

Ezután egy konkrétabb témakörben kérdeztük, többek között arról, hogy a magas, 25 százalékot is meghaladó magyar infláció ellen hogyan érdemes védekezni. Erre a kérdésre már valamivel konkrétabb válaszokat kaptunk, sőt néhány kevésbé szokványos javaslat is bekerült a lehetséges befektetések listájába:

 1. Befektetés (ingatlanba, részvényekbe, aranyba, államkötvényekbe).
 2. Hosszú távú megtakarítások (pl. nyugdíj).
 3. Inflációval indexált befektetések.
 4. Alternatív befektetések (művészeti tárgyak, bor, ékszerek).
 5. Pénzügyi tervezés.

Azzal alighanem sok honfitársunk egyetért, hogy a magas inflációt segít elviselni a bor, legfeljebb a konkrét alkalmazásban gondol mást, mint a mesterséges intelligencia. Azért, hogy ebben senkit ne bizonytalanítsunk el, inkább nem kérdeztünk vissza arra, hogy „belsőleg” használva is jó-e a bor a pénzromlás ellen.  

Kollégánk viszont feltette neki valamivel később újra az inflációs kérdést, amire a fentieket kiegészítve azt is válaszként kapta, hogy érdemes olajba, élelmiszerbe vagy fába fektetni, de hozzátette, hogy lehetőleg a portfólió nagy részét ne ezek tegyék ki a magasabb kockázati szint miatt. Azt nem részletezte a ChatGPT, hogy ezeket árupiaci befektetésként javasolja, vagy a kamra, tűzifaraktár, benzines hordó feltöltése formájában.

Amikor a részvényvásárlás veszélyeiről kérdeztük, felhívta a figyelmünket a piaci kockázatra, illetve arra is, hogy az adott cég értéke ingadozhat. A likviditási, deviza- és kamatkockázatot is felsorolta a részvényvásárlás veszélyei között.

Az állami támogatásokkal meggyűlt a baja a mesterséges intelligenciának

Szerettük volna megtudni azt is tőle, hogy mennyit tud a mesterséges intelligencia az itthon elérhető népszerű családtámogatásokról, mennyire érdemes tőle tanácsot kérni ezekben a kérdésekben. Egyelőre úgy tűnik, hogy ezen a téren a ChatGPT-nek bőven van mit tanulnia. A babaváró hitellel kapcsolatos érdeklődésünkre adott válaszában tévesen állította többek között, hogy ehhez ingatlanfedezet szükséges, ahogyan az sem igaz, hogy a hiteligényléshez legalább egy éve jogosultnak kell lenni a családi pótlékra.

Néhány nappal később ismét megkérdeztük a ChatGPT-t a babaváró hitel feltételeiről, de továbbra is félrevezető információkat kaptunk. Nem igaz például, hogy:

A hitelt csak az első gyermek vállalása esetén lehet igényelni, vagy ha már van gyermek, akkor a hitel igénylésének időpontjában az utolsó gyermeknek legalább 3 évesnek kell lennie.

Az a válasza sem volt igaz, hogy a hitel kamata 3 százalék lenne, mivel ez a csok mellé felvehető kölcsönre igaz. Az pedig egy önmagának ellentmondó állítás, hogy „kamatmentesség esetén a babavárót 1,5 százalékos kamattal lehet igénybe venni”. A babaváró feltételeit láthatóan nemcsak a csokkal keveri egyelőre a ChatGPT, hanem a türelmi idős hitellel is, mivel szerinte a futamidő első öt évében csak kamatot kell fizetni, a tőketartozást akkor még nem.

Miután korrigáltuk, elnézést kért, és azzal védekezett, hogy egy folyamatosan változó állami támogatásról van szó, és akkor megyünk biztosra, ha valamelyik bankhoz fordulunk segítségért. A hibás tájékoztatása ugyan pont olyan kérdésekre vonatkozott, amelyeknél évek óta nem történt változás, de ügyes próbálkozás volt. Abban már nagyon is emberi a ChatGPT, hogy nagyon jól tud:

 • mellébeszélni,
 • elnézést kérni,
 • kifogásokat keresni
 • vagy másra hárítani a tévedését.

De lássuk meg ebben a pozitívumot: ez is az intelligencia része.

A családi otthonteremtési támogatás (csok) feltételeivel még inkább meggyűlt a baja a ChatGPT-nek, ugyanis rendre összekeverte a csok, a falusi csok és a babaváró hitel kritériumait, ráadásul az általa felsorolt feltételek egy része már évek óta nem aktuális, régebb óta, mint ameddig a tudása már elvileg elér. A ChatGPT szerint legalább hároméves tb-jogviszonyra van szükség a csok igényléshez, de ez a feltétel egyedül a babaváró hitelre érvényes az állami támogatások közül. A csokhoz elég ennél rövidebb, akár féléves igazolás is, és a magasabb összegű támogatásokhoz is legfeljebb két évet kell igazolni.

Azt is tévesen állította, hogy az igénylőnek nem lehet másik ingatlan a tulajdonában, ezt a feltételt évekkel ezelőtt módosították, és eredetileg sem így szólt. Azt pedig nem tudjuk, honnan vette a mesterséges intelligencia, hogy „az igénylőnek és háztartásának összes jövedelme nem haladhatja meg a 3 millió forintot havonta”, mert ilyen szabály sosem volt a csoknál. Már nincs korlát az ingatlan árának a felső határára sem, a ChatGPT szerint viszont ez 40 millió forint (egyébként 35 millió forint volt korábban, és csak a használt lakásoknál). Azt is a csok feltételei közé sorolta a mesterséges intelligencia, hogy a felújítási költség nem lehet magasabb a lakás árának az 50 százalékánál. Itt valószínűleg a falusi csokra gondolt, és azt a szabályt fogalmazta meg pontatlanul, ami arra vonatkozik, hogy a felvett támogatásnak legfeljebb a felét lehet a megvásárolt ingatlan vételárára költeni, a fennmaradó összegből csak korszerűsíteni, bővíteni lehet.

A csok támogatás visszafizetésével kapcsolatban hiányos és pontatlan információkat kaptunk, az alábbi állítás például meglehetősen extrémre sikerült: ha az idő előtt eladott csokos ingatlannak az eladási ára „meghaladja az ingatlan értékének a csok igénylésének időpontjában érvényesített összegét, akkor a visszafizetendő összeg az ingatlan értéke és a kedvezmény összege közötti különbség”. Ez természetesen nem igaz.

Néhány nappal később adtunk még egy esélyt a javításra, de második nekifutásra sem sikerült túl jól a csok ismertetése. Számunkra is meglepő volt az az állítólagos feltétel, miszerint a csokból megvásárolt ingatlan legfeljebb 20 éves lehet, illetve, hogy az ingatlan alapterületének nem a minimuma, hanem a maximuma van meghatározva. A maximum támogatási összegekkel és a felhasználással is meggyűlt a baja:

Beletört a ChatGPT bicskája a magyar állami támogatásokba
 

Ez több szempontból is téves információ: az összeg nem attól függ, hogy vásárolunk vagy építkezünk, hanem attól, hogy az ingatlan új vagy használt. Az általa említett összegek pedig a csokhitelre vonatkoznak, ennek maximum összege a vállalt gyerekek számától függ.

Hitelajánlatokat még nem ad a ChatGPT

A ChatGPT nem veti össze konkrét hitelajánlatokat vagy pénzügyi konstrukciókat. Erre vonatkozó kéréseinkre minden alkalommal így reagált:

Sajnálom, de én csak egy mesterséges intelligencia vagyok, nem vagyok képes közvetlenül hitelezői ajánlatokat adni.

Adott viszont több jó szempontot is ahhoz, hogy mi alapján érdemes kölcsönt felvenni: azt tanácsolta, hogy keressünk fel több bankot, hasonlítsuk össze az ajánlataikat, vegyük figyelembe a kamatot, a futamidőt, a várható törlesztőrészletet, illetve hogy ne felejtsünk el számolni a járulékos költségekkel sem. Ezzel csak egyetérteni tudunk, különösen, hogy ezt az összevetést ma már meg tudjuk tenni az interneten a ChatGPT nélkül is. Mivel a tudása egyelőre nem valós idejű, így az aktuális ajánlatok összehasonlítására nem is lenne igazán alkalmas. Ebben viszont legalább már most jól tudta, hogy még mit nem tud.  

A szerző a Bank360 munkatársa.

Nyitókép: Wikimedia Commons

#Gazdaság#chatGPT#befektetés#állampapír#mesterséges intelligencia#megtakarítás#bank360#állami támogatás#csok#babaváró#ma

Címlapról ajánljuk