Tudomány-Tech

Beperelné a mesterséges intelligenciát egy ausztrál polgármester

rtl.hurtl.hu

2023. április 6. 17:28

A városvezető azért terelné jogi útra az ügyet, mert állításai szerint a ChatGPT hazugságokat terjeszt róla. Ha becsületsértési eljárás lesz az ügyből, a sértett akár 46 millió forintnyi sérelemdíjat is kérhet a cégtől.

Egy ausztrál polgármester rágalmazási pert fontolgat az OpenAI népszerű mesterségesintelligencia-alapú chatbotja, a ChatGPT ellen, mert az szerinte hazugságokat terjeszt róla – írja a Reuters.

Brian Hood, a Melbourne közelében fekvő Hepburn Shire polgármestere szerint a szöveggenerátor valótlanul terjeszti, hogy a városvezető bűnös lenne egy külföldi vesztegetési botrányban, amely az ausztrál jegybank egyik leányvállalatát érintette a 2000-es évek elején. 

Hood valóban dolgozott a cégnél, de az ügyvédjei szerint soha nem vádolták meg bűncselekménnyel.

A ChatGPT automatizált szövegalkotó programja tavaly novemberben indult el, a szolgáltatás másodpercek alatt képes válaszolni bármilyen kérdésre, de verseket tud írni, programozni is képes, valamint már letette az orvosi vizsgát is. Azonban dokumentált esetek vannak arról, hogyha a program mégsem tudja a választ egy kérdésre, féligazságokkal vagy teljes mellébeszéléssel traktálja a kérdezőt.

Persze ezt a szoftver felhasználói nyilatkozatában is hangsúlyozza a cég, de azt nem tudni, felelősségre lehet-e vonni mindezért. A sértett ügyvédjei 28 napot adtak a cégnek, hogy helyreigazítsa a hamis állításokat, különben rágalmazási pert indítanak.

Ha valóban jogi útra terelik az ügyet, akkor ez lenne az első eset, hogy valaki eljárást kezdeményez a ChatGPT-vel szemben.

A cég még nem válaszolt a sértett felszólítására, valamint a sajtó megkereséseire sem reagáltak. Ha pereskedéssel végződik perig az ügy, az ügyvédek szerint 200 ezer ausztrál dolláros (mintegy 46 millió forintos) kártérítést is követelhetnek a vállalattól.

Nyitókép: Pexels.com

#Tudomány-Tech#chatGPT#mesterséges intelligencia#ausztrál#polgármester#per#bűnöző

Címlapról ajánljuk