Tudomány-Tech

Kihalhat az emberiség a mesterséges intelligencia miatt – állítják a techguruk

rtl.hurtl.hu

2023. május 30. 17:47

A nonprofit szervezet levelét már több mint 350-en írták alá, a nagy techcégek vezetői és szakértők szerint a mesterséges intelligenciát az emberiség kihalásával fenyegető kockázatként kellene értékelniük a politikai döntéshozóknak, hasonlóan a világjárványokhoz és az atomháborúhoz.

„A mesterséges intelligencia általi kihalás kockázatát a világjárványokhoz és az atomháború veszélyeihez hasonlóan globális priortásként kellen kezelni” – olvasható a Centre for AI Safety (AI-biztonsági Központ) nyílt levelében.

A Reuters szerint a nonprofit szervezet levelét már több mint 350-en írták alá, köztük Sam Altman, a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI vezérigazgatója, Demis Hassabis, a Google DeepMind vezérigazgatója és a Microsoft több vezetője is. Arra szólítják fel a döntéshozókat, hogy működjenek együtt a nyelvi modellek fejlesztésében, és hozzanak létre egy nemzetközi MI-biztonsági szervezetet.

Mint arról beszámoltunk, a márciusban a legnagyobb techguruk is megrettentek a mesterséges intelligenciától: a technológiai ipar vezető szereplői nyílt levélben sürgették az MI-fejlesztések azonnali felfüggesztését a társadalmat fenyegető kockázatok miatt. A dokumentumot több mint ezren írták alá, köztük Elon Musk, a Twitter tulajdonosa, a SpaceX és Tesla alapítója, valamint Steve Wozniak, az Apple társalapítója.

A dokumentum szerint a fejlesztőknek átmenetileg le kellene állítaniuk a mesterséges intelligenciával (Artificial Intelligence, AI) kapcsolatos fejlesztéseket, az olyan eszközök tanulási folyamatát, amelyek teljesítménye meghaladja az úgynevezett GPT-4-es rendszerét. A ChatGPT automatizált szövegalkotó programja tavaly novemberben indult el, és gyorsan ismert lett világszerte. A GPT-4 az OpenAI fejlesztővállalat legújabb, tanulásra képes modellje, amely emberi szintű teljesítményt mutat számos szakmai és tudományos teljesítményértékelés alapján.

A levél utal arra, hogy az MI-ellenőrzése kicsúszhat a fejlesztők kezéből, és olyan erővel bíró digitális elmét hozhat létre, amelynek viselkedését maguk a létrehozók sem tudják már megérteni, megjósolni és kontrollálni. A mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértők amiatt aggódnak, hogy az új mesterséges intelligencia eszközök a tanulási folyamataik révén képessé válhatnak elfogult válaszokra, dezlinformációk terjesztésére, sérthetik a fogyasztók személyiségi jogait és fokozhatják a társadalmi egyenlőtlenségeket is.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#mesterséges intelligencia#chatGPT#emberiség#kihalás#veszély