Bulvár

Életre keltette a Mona Lisát a mesterséges intelligencia

rtl.hurtl.hu

2023. május 31. 7:02

Legalábbis részben.

A világ egyik leghíresebb festményét az olasz mester, Leonardo da Vinci festette meg a 16. században. A Mona Lisa jelenleg a párizsi Louvre-ban várja csodálóit. 

A Daily Star cikke szerint a festmény a mesterséges intelligencia segítségével kelt életre, legalábbis részben. Egy egyetemi kutatásban hologramként jelenítették meg egy oyan technológiával, ami akár az orvosi területen is áttörlést hozhat.  Dr. Yue-Sheng Wang, a kínai Tianjin Egyetem munkatársa minderről azt mondta: „Úgy döntöttünk, hogy a Mona Lisát állítjuk újra elő, mint a koncepció bizonyítékát –  annyira híres, hogy szinte mindenki ismeri.”

Hozzátette: a festmény tele van finom rétegátmenettel, ami fokozza lágyságát és titokzatosságát. Így remekül demonstrálja a módszer hatékonyságát. A technika fejlett gépi tanuláson alapul. A hologram a fény- vagy hanghullámok interferenciamintázatának rögzítésével és rekonstruálásával jön létre.

A megoldás a szórakoztatásban, az orvosi képalkotásban és a kommunikációban is alkalmazható. Dr. Wang csapata sikeresen rekonstruálta a Mona Lisát, és még részletesebben a bal szemét. A technika kiterjeszthető háromdimenziós képek készítésére is.


Nyitókép: Markus A. Frey, a Mona Lisa Alapítvány elnöke egy Leonardo da Vinci olasz művésznek tulajdonított, Mona Lisát ábrázoló festménnyel egy biztonsági okokból titokban tartott svájci településen 2013. november 14-én. A zürichi székhelyű nonprofit Mona Lisa Alapítvány a rendelkezésére álló bizonyítékok alapján azt állítja, hogy Leonardo két Mona Lisát festett: a korábbi változatot tíz évvel a világszerte ismert, a párizsi Louvre-ban őrzött Gioconda előtt. – Fotó: Martial Trezzini / EPA / MTI

#Bulvár#mesterséges intelligencia#mona lisa#hologram

Címlapról ajánljuk