Tudomány-Tech

Napokon belül kitörhet egy izlandi vulkán, csak azt nem tudni, hogy hol

rtl.hurtl.hu

2023. július 7. 13:58

Több ezer földrengés pattant ki a Reykjanes-félszigeten kedd óta, ami arra utalhat, hogy ki fog törni egy tűzhányó a vulkáni mezőn.

Ismét mozog a föld Izlandon, az elmúlt két és fél nap alatt több mint 6000 földrengést regisztráltak azon a területen, ahol 2021-ben, majd 2022-ben is vulkánkitörés zajlott, a Reykjanes-félszigeten  – írja Harangi Szabolcs, az ELTE kőzettan-geokémiai tanszék, valamint az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője a Telexen.

Az is a kitörés esélyét növeli, hogy április vége óta folyamatosan emelkedik a felszín, amit az alatta felnyomuló magma nyomása okoz. Ez a felpúposodás már a 18 centit is elérte. A számítások szerint pedig a magma már csak alig egy kilométerre lehet a felszín alatt. Mindezek alapján egy közeli órákban vagy napokban elinduló vulkánkitörés esélye jelentős – írja a szakember.

Az kérdéses harangi szerint, hogy pontosan mikor és hol következik ez be. A Reykjanes-félszigeten nincs egy jól meghatározható vulkán, ez egy vulkáni mező, ahol mindig máshol történik felhasadás és kezdődik lávaöntő kitörés – tette hozzá. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a magma elakad és minden jel ellenére nem lesz kitörés.

Nyitókép: Izzó lávafolyam zúdul a mélybe egy vulkán kráteréből a fővárostól 30 kilométerre délnyugatra, a Reykjanes-félszigeten 2021. március 19-én éjjel. Fotó: MTI/EPA/Izlandi parti őrség.

#Tudomány-Tech#izland#Reykjanes-félsziget#vulkán#vulkánkitörés#tűzhányó#földrengés

Címlapról ajánljuk