Tudomány-Tech

Azonnal törölje ezt a két alkalmazást a telefonjáról, lopják az adatait

rtl.hurtl.hu

2023. július 7. 11:16

A kártékony fájlkezelő applikációk rengeteg adatot gyűjthetnek, és a felhasználó akarata ellenére indulnak el és futnak a háttérben, miközben elrejtik az ikonjaikat is, hogy könnyebb legyen megfeledkeznie arról, telepítette-e ezeket vagy sem. Sőt az appok akár a telefont is újraindíthatják, ha a felhasználó gyanakodni kezd. 

Két rosszindulatú alkalmazást fedeztek fel a Google Play-en a Pradeo mobilbiztonsági cég kutatói, amelyek indokolatlanul sok információt gyűjtenek be a felhasználóktól, majd az ellopott érzékeny adatokat kínai szerverekre küldik el – írja a Bleeping Computer.

Mindkét applikáció ugyanazon cég adta ki, és rendkívül népszerűek:

az egyik a File Recovery and Data Recovery, amit már több mint 1 millióan telepítettek, a másik pedig a File Manager, amit nagyjából 500 ezer letöltésnél járt.

A két alkalmazást a Pradeo fedezte fel, és a Google Play-re feltett leírás szerint nem ugyan gyűjtenek felhasználói adatokat az eszközökről, valójába rengeteg információt szereznek meg. Ráadásul a felhasználó akarata ellenére indulnak el és futnak a háttérben, miközben elrejtik az ikonjaikat is, hogy könnyebb legyen megfeledkeznie arról, telepítette-e vagy sem. Sőt az appok akár a telefont is újraindíthatják, ha a felhasználó gyanakodni kezd. 

Mutatjuk, milyen érzékeny adatokat gyűjtenek ezek a rosszindulatú alkalmazások:

  • Névjegyzék, csatlakoztatott e-mail fiókok és a közösségi appok adatai,
  • Az alkalmazásokon belül kezelt képek, hang- és videófájlok,
  • Valós idejű helyadatok,
  • Mobil országkód,
  • Hálózati szolgáltató neve és kódja,
  • Az operációs rendszer verziószáma,
  • A készülék márkája és modellje.

Jó hír, hogy a Google alkalmazásboltjából azóta eltávolították a veszélyes fájlkezelőket, a lap ugyanakkor emlékeztet: mindig ajánlott egy alkalmazás telepítése előtt ellenőrizni a felhasználói véleményeket, és figyelni arra, milyen engedélyeket kér a telepítés során, valamint csak a jó hírű fejlesztők által kiadott szoftverekben érdemes megbízni.

Hozzászólna? Keresse fel Facebook oldalunkat is👍

 

Nyitókép: Pixabay

 

#Tudomány-Tech#android#google#alkalmazásbolt#veszélyes#applikáció#adatgyűjtés

Címlapról ajánljuk