Tudomány-Tech

Csoportos delfin nemi erőszak miatt marasztalták el az új-zélandi köztévét

rtl.hurtl.hu

2023. június 29. 19:27

A bejelentő és a médiafelügyelet szerint az önmagában nem érv, hogy ez egy természetfilmben történt.

Elmarasztalta az állami médiafelügyelet az új-zélandi televíziót, melynek természetfilmjében három hím delfin erőszakosan közösült egy nősténnyel – írja a New York Post.

A hatóság szerint a TVNZ „Nagy kék udvarunk” című sorozata zavaró lehetett a kiskorú nézők számára, abban ugyanis fiatal hím delfinek egy agresszív csoportja felváltva támadt egy csapdába esett nőstényre. A drámai feszültséget növelte a baljós zene, a narrátor által használt nyelvezet és a delfin sikolyainak hangja. Az epizód a hatóság szerint más felnőtt témákkal is foglalkozott: az állatok szexuális viselkedésével, amihez képi illusztrációval is szolgált, és a nőstény delfinek „születésszabályozásáról” is szó volt.

Az új-zélandi médiafelügyelet jelezte: a műsorban látottak önmagukban természetes dolgok, de azok tálalása nem volt megfelelő, és csak szülői felügyelethez kötött besorolással sugározhatták volna. Büntetést azonban nem szabtak ki.

A hatóság Chris Radford panasza alapján indított eljárást, aki azt mondta: elismeri, hogy az állatok viselkedésére nem szabad az emberi társadalmi normák szemüvegén keresztül tekinteni, de a műsorok besorolásának az a célja, hogy megvédjék a kiszolgáltatott nézőket az olyan tartalmaktól, ami zavaró lehet számukra.

A TVNZ szerint a párzási jelenet kulcsfontosságú a Manawatāwhi-delfinek túlélése szempontjából, ezért illeszkedett az Új-Zéland körüli törékeny tengeri élővilágot bemutató sorozatba. Hozzátették, hogy a műsort az 1-es csatornájukon sugározták, ami általában felnőtt közönséget szólít meg, a kifogásolt jelenet pedig az este fél 9-kor kezdődő egyórás sorozat végén volt látható, amikor a gyerekeknek már ágyban van a helyük.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Tudomány-Tech#delfin#párzás#új-zéland#médiahatóság#természetfilm

Címlapról ajánljuk