Tudomány-Tech

Meghalt Csapó Benő

rtl.hurtl.hu

2023. június 27. 16:36

A neveléstudományi kutató hetven évet élt.

A Szeged.hu értesülése szerint motorbaleset áldozata lett Csapó Benő Prima Primissima díjas neveléstudományi kutató.

Csapó Benő a Szegedi Tudományegyetemen a Neveléstudományi Doktori Iskola és az általa alapított Oktatáselméleti Kutatócsoport vezetője volt. 2001 óta vezette az MTA-SZTE Képességfejlődés Kutatócsoportot.

1972-1977 között a József Attila Tudományegyetemen végezte tanulmányait, 1977-ben okleveles kémia-fizika szakos középiskolai tanár lett. 1979-ben pedagógia egyetemi doktori fokozatot szerzett. 1985-ben a neveléstudomány kandidátusa lett. A JATE-n habilitált neveléstudomány témában 1996-ban. Az MTA doktora címet 2002-ben szerezte meg.

2016-ban Szeged díszpolgára, 2019-től a szegedi Dugonics Társaság elnöke lett, mely a város legrégebben alapított, ma is működő egyesülete.

Idén március 6-án hetvenedik születésnapja alkalmából a város díszpolgáraként köszöntötte Botka László polgármester. Akkor szerencsésnek vallotta magát, hogy teljes szakmai pályafutása alatt azzal foglalkozhatott, amit szeretett, és amihez kedve volt. Remélte, hogy ez „még néhány évig így is marad”: azt mondta, több félkész cikke van, amit szeretne befejezni.

Csapó Benőről Szeged polgármestere is megemlékezett.


Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

#Tudomány-Tech#csapó benő#meghalt#szeged#neveléstudomány

Címlapról ajánljuk