Tudomány-Tech

Visszaéltek Harsányi Levente nevével és arcmásával a Facebookon, a rádiós felveszi a kesztyűt, de nem lesz könnyű dolga

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 9. 16:45

Egy kissé gyanús izraeli DJ és producer kattintásvadász hirdetésekben próbál Harsányi Levente nevével és arcmásával visszaélve Facebookon forgalmat generálni magának.

Gyerekek nem tudom kinek érdeke ilyen és ehhez hasonló már büntetőjogi kategóriába tartozó hamis híreket terjeszteni , de a megfelelő jogi lépéseket megtettük. Ha ilyet láttok jelentsétek kérlek, mert ez mar túl megy minden határon

– ezzel a felháborodott kommentárral tett közzé friss posztot Instagramon Harsányi Levente, vette észre a Blikk.


A poszthoz csatolt képen egy facebookos hirdetésről készült képernyőmentés látható. A hirdetés szövege az, hogy „Harsányi Levente nem tudta, hogy a mikrofon be van kapcsolva. Ez a karrierje vége.” 

A hirdetés képe egy szemmel láthatóan manipulált fotó, amin két rendőr egy fekete ruhás férfit vesz őrizetbe egy tüntetésen, Budapesten, a Hősök terén, a Fidesz Lendvai utcai székházának közelében. A fekete ruhás férfi fejét Harsányi Levente fejével cserélték fel képszerkesztő program segítségével.

Harsányi Levente posztja tehát arra enged következtetni, hogy a rádiós megpróbálja jogi útra terelni a jó hírnevének, becsületének megsértésére alkalmasnak gondolt hirdetés ügyét, eljárást indítva a hirdető – egy bizonyos MADSHOW – ellen.

A kommentelők közt megszólalt Csisztu Zsuzsa is, felháborodásának hangot adva:

Ez döbbenetes! És felháborító! És ha közelről ismerünk is, és tudjuk, hogy mind ez országos kamu, azért takarodjon, aki ilyesmivel szórakozik!

Az egykori olimpikonnak válaszul Harsányi azt írta, hogy „már a rendőrség nyomoz, de ez tényleg minden tűrés határon túl mutat”.

Harsányi Leventének nem lesz könnyű dolga, ha tényleg fel akarja venni a kesztyűt. A hirdető, a MADSHOW néven DJ és zeneproducer karrierrel próbálkozó fiatalember ugyanis külföldi, Soundcloud oldala szerint izraeli illetőségű.


MADSHOW facebookos aktivitását ha átfutjuk, azt látjuk, hogy júniusban 14 hirdetést kezdett futtatni, de egyik sem kifejezetten zenei tematikájú. Mindegyik klikkvadász jellegű, mémszerű képpel, átverős szöveggel. A hirdetett posztok egyike sem jelenik meg a 3900 követős Facebook-oldalán. 

Visszaéltek Harsányi Levente nevével és arcmásával a Facebookon, a rádiós felveszi a kesztyűt, de nem lesz könnyű dolga
Ilyen facebookos hirdetésekben lehet találkozni Harsányi arcképével

Harsányi Levente nevével és arcmásával jelenleg a fentebbi két hirdetés fut, változó céloldalakkal. A linkekre kattintva elég gyakran népszerű magyar híroldalaknak álcázott kamu cikkekre lehet jutni. Ezek általában fogyókúrás és egyéb csodaszereket, gyors pénzkereseti lehetőséget reklámoznak – feltehetően átverés és adathalászat, de legalábbis forgalomgenerálás céljából.

A Facebookon nagyon gyakori az effajta átverős hirdetés, és mivel külföldi, a magyar hatóságok számára nehezen elszámoltatható forrásból származnak, extrém nehéz ellenük fellépni. És még az sem kizárt, hogy a fiatal izraeli DJ oldalát feltörték, és illetéktelenek futtatják a becsapós hirdetéseket az ő hozzájárulása vagy akár tudta nélkül.

#Tudomány-Tech#infotech#harsányi levente#facebook#kamu#hirdetés#személyiségi jog#arcmás#visszaélés

Címlapról ajánljuk