Tudomány-Tech

Nem is annyira vörös bolygó: soha nem készült még ilyen színes fotó a Marsról

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 7. 14:34

Az Európai Űrügynökség húszéves műholdja, a Mars Express nagy felbontású sztereókamerájának képeiből készült az új, minden korábbinál színesebb felvétel, ami megmutatja, hogy milyen sokféle közet alkotja a vörös bolygó felszínét.

Új, a korábbiaknál részletesebb és jóval színesebb bolygóportrét tett közzé a Marsról az Európai Űrügynökség (ESA). Naprendszerünk negyedik bolygójáról eddig készült fotók jellemzően barnás-vöröses árnyalatban mutatták meg nekünk a Mars arcát, most az ESA bebizonyíottta, hogy a vörös bolygó nem is annyira vörös, mint ahogy arra gondolni szoktunk.

AZ ESA a Mars körül keringő műholdja, a Mars Express húszéves születésnapja alkalmából készítette el az új, nagy felbontású felvételt. A bolygót a maga teljességében mutató mozaikképet a Mars Express nagy felbontású sztereókamerájának (High Resolution Stereo Camera – HRSC) képeiből állították össze, az eredmény pedig gyönyörűen szemlélteti a Mars ilyen formában soha nem látott színeit.

A Mars felszínét nem könnyű orbitális pályáról fotózni: a gyakori, hosszan tartó porviharok megnehezítik a felszín részletes és színhelyes megörökítését. Éppen ezért az eddigi mozaikképek készítése során az volt a gyakorlat, hogy az eltérő színárnyalatú és szaturációjú felvételek összeillesztésekor inkább leredukálták a színeket, aminek következtében a barnás-vöröses árnyalatok domináltak, mint az alábbi, 1998-as NASA mozaikon is:

Nem is annyira vörös bolygó: soha nem készült még ilyen fotó a Marsról
Kép: NASA/JPL/USGS

Az ESA szakértői most új módszerrel fogtak hozzá a rendelkezésre álló Mars Express HRSC felvételek feldolgozásához, olyan egységes színmodellt használva referenciaként, ami lehetővé tette a Mars színeinek lehető leghűbb bemutatását. Az alább látható eredmény azt szemlélteti, hogy mit látnánk, ha relatíve alacsony magasságból, mindössze 2500 kilométeres pályán keringve néznénk le a Mars híres szurdokrendszerére, a Valles Marineris kanyonra. (Az alacsony nézőpont miatt nem látszanak egyébként a bolygó jégsapkái.)

Nem is annyira vörös bolygó: soha nem készült még ilyen fotó a Marsról
Kép: ESA/DLR/FU Berlin/G. Michael

A mozaikkép a vas-oxidos vörösön kívül szürkés-fekete, sárga, narancs, kék és szöld színű felszíni kőzetek, ásványok jelenlétét mutatja. A sötét árnyalatú részeken sok a főként vulkáni eredetű bazalthomok, míg a világosabb foltok az agyagos, szulfátos ásványok miatt különböznek környezetüktől. Ezek a szinte világító foltok utalnak leginkább arra, hogy egykor folyékony víz borította a Mars felszínét is.

Nyitókép: ESA/DLR/FU Berlin/G. Michael

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#naprendszer#mars#európai űrügynökség#ESA

Címlapról ajánljuk