Komolyan megütheti a bokáját, aki illegálisan streamel magyar csatornákat és videótárakat – börtön is járhat érteAngliában nemrég öt embert csuktak börtönbe, mert illegálisan közvetítettek Premier League-meccseket előfizetőiknek. Ez azonban nem csak a szigetországban, Magyarországon is törvénytelen, akár öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.
Tudomány-Tech

Komolyan megütheti a bokáját, aki illegálisan streamel magyar csatornákat és videótárakat – börtön is járhat érte

rtl.hurtl.hu

2023. június 6. 10:41

Angliában nemrég öt embert csuktak börtönbe, mert illegálisan közvetítettek Premier League-meccseket előfizetőiknek. Ez azonban nem csak a szigetországban, Magyarországon is törvénytelen, akár öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Egy brit banda kedvezményes áron hirdetett exkluzív tartalmakat az előfizetőinek, akik közül sokak személyes adatai végül a nyomozók kezébe kerültek – írja a BBC az esetről. A jelenség nem egyedi és nem országspecifikus, egész Európában ugyanezzel a problémával szembesülnek a jogtulajdonosok. Az Interpol és a jogvédő szervezetek folyamatosan figyelmeztetnek az illegális módon terjesztett tartalomhoz való hozzájutás veszélyeire.

Magyarul bárhol a világban, 
Több, mint 170 népszerű, magyar TV csatorna,
240 csatorna és folyamatosan bővülő videótár,
Bármilyen eszközön, egyszerre akár 3 készüléken határok és korlátok nélkül

– ilyen és ezekhez hasonló hangzatos és ígéretes előfizetésekkel célozzák meg az itthoni és a külföldön magyarokat a közösségi médiában. A csalók ígérete szerint havi 15-20 euróért az összes magyar nyelvű csatorna és egy teljes videótár elérhető, de vannak ingyenesen hozzáférhető streamingoldalak is, ahol regisztráció nélkül lehet nézni az adásokat.

Fontos tudni azonban, hogy illegális tevékenységet folytatnak azon platformok üzemeltetői, amelyek nem kaptak írásos engedélyt a jogtulajdonostól egy csatorna vagy bármely műsor közzétételére. Ebben az esetben ugyanis nem történik más, mint hogy gyakorlatilag ellopják a jogvédett tartalmakat. Ez még abban az esetben is így van, ha egyébként egy csatorna ingyenesen hozzáférhető Magyarország területén. Ilyen például az RTL lineáris adása.

Néhány példa az illegális terjesztésre:

Komolyan megütheti a bokáját, aki illegálisan streamel magyar csatornákat és videótárakat – börtön is járhat érte
 
Komolyan megütheti a bokáját, aki illegálisan streamel magyar csatornákat és videótárakat – börtön is járhat érte
 
Komolyan megütheti a bokáját, aki illegálisan streamel magyar csatornákat és videótárakat – börtön is járhat érte
 

Milliárdos károk

Nem kell Angliáig menni a súlyos büntetésekért. Bár sokan nem tudják, a szerzői jogok megsértését nagyon komolyan szankcionálják a magyar törvények is. Háromtól egészen tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik azt, aki a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését nagyobb vagyoni hátrányt okozva követ el.

Az RTL ilyen esetekben mindig szorosan együttműködik a jogvédő szervezetekkel, és minden egyes tudomására jutott illegális terjesztés esetében feljelentést tesz. Ez eddig közel száz esetben történt meg, az okozott károk pedig több milliárd forintra rúgnak. A feljelentések közül sok felderítés nyomozati szakaszban, több bírósági szakaszban van, és több esetben született már jogerős ítélet. Az egyik hazai felgöngyölített ügyben egy magyar informatikusnak több milliós kárt kellett megfizetnie és 1 év börtönbüntetést kapott felfüggesztve.

Nyitókép: Pexels / Karolina Grabowska

#Tudomány-Tech#bűnügy#bűncselekmény#nav#feljelentés#börtönbüntetés#tv-előfizetés#tv#rtl#lopás#streaming

Címlapról ajánljuk