Tudomány-Tech

Háborús bűnök bizonyítékait távolíthatják el a közösségi oldalak

rtl.hurtl.hu

2023. június 1. 14:53

Iparági szakértők és emberi jogi szervezetek is azt mondják, hogy a közösségi oldalaknak meg kell akadályozniuk, hogy a háborús bűnök bizonyítékai eltűnjenek.

Emberi jogi visszaélések bizonyítékai tűntek el, miután a közösségi oldalak törölték azokat, mert az algoritmus káros tartalmaknak ítélte meg őket – derítette ki a BBC.

A platformok gyakran mesterséges intelligenciát használnak arra, hogy gyorsan el tudják távolítani a károsnak ítélt tartalmakat. Azonban az algoritmusok nem sokszor nem veszik figyelembe, hogy egyes feltöltött videók és fotók háborús bűnök bizonyítékai lehetnek, és segíthetnek felelősségre vonni az elkövetőket.

A közösségi oldalakat régóta vádolják azzal, hogy kevés hús-vér moderátort használnak, lévén az algoritmus nem képes árnyaltan dönteni az ilyen esetekben. A Facebook és az Instagram anyavállalata (Meta), valamint a YouTube is azt állítja, egyensúlyt kívánnak tenni a felhasználók káros tartalmaktól való megóvása, illetve a bizonyítékok megőrzése között. Állításaik szerint kivételnek tekintik azokat a háborús videókat, melyeken bár erőszak jelenik meg, de közérdekűek és csak felnőtt felhasználók nézhetik meg őket.

Alan Rusbridger, a Meta felügyelőbizottságának tagja azonban arról beszélt a BBC-nek, hogy az iparág mindig is túl óvatos volt a tartalommoderálásban. Dokumentált esetek vannak arról, amint ha valaki Ukrajnában filmre vett holttestekről töltött fel videókat a Facebookra, az oldal viszont percek alatt eltávolította azokat. Iparági szakértők és emberi jogi szervezetek is azt mondják, hogy a közösségi oldalaknak meg kell akadályozniuk, hogy a háborús bűnök bizonyítékai eltűnjenek.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#ukrajna#háborús bűnök#bizonyíték#közösségi média#youtube#facebook#instagram

Címlapról ajánljuk