Tudomány-Tech

Szombat éjszaka ritka égi jelenség lesz látható szabad szemmel is

rtl.hurtl.hu

2023. május 31. 17:33

Telihold és egy vörös óriás együttállása.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló a Facebookon közölte, hogy különleges égi jelenséget lehet majd akár szabad szemmel is megfigyelni szombat éjszaka.

Együttáll a telihold és a Skorpió vörös óriás csillaga most szombaton! 🌕🌟

olvasható a csillagvizsáló bejegyzésében.

„A telihold együttállásba kerül az Antares csillaggal, a Skorpió szemét kirajzoló vörös óriással. A Mars bolygó látványosan áthalad a csodaszép Méhkas csillaghalmaz közepén, a Rák csillagképben. A Vénusz bolygó pedig mértani pontossággal most kerül éppen fél fázisba, nyílegyenes fény-árnyék határral és nagyon finom felhőalakzatokkal korongján” – írják.

A páros szinte egész éjszaka megfigyelhető majd, napnyugta után nem sokkal a délkeleti horizont felett tűnik fel, és hajnali fél 4 körül tűnik el a délnyugati égbolton.

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban ebből az alkalomból interaktív programokkal és számos távcsővel várják a látogatókat, akik a telihold sugárkráterei mellett az Antares csillagspektrumát is megvizsgálhatják majd, emellett a kelő Hold vörös korongjában is gyönyörködhetnek.

A látványos együttállás megfigyelésén kívül számos interaktív családi programmal készülnek a szervezők. A pénteki pedagógusnap alkalmából a rendezvényre érkező tanárok ingyenesen látogathatják az eseményt.

Nyitókép: illusztráció / Pexels

#Tudomány-Tech#csillagászat#csillagvizsgáló#svábhegyi csillagvizsgáló

Címlapról ajánljuk