Videón a lebénult férfi, aki egy implantátum miatt ismét lábra álltAz elektronikus implantátumok vezeték nélkül továbbítják gondolatait a lábához és a lábfejéhez.
Tudomány-Tech

Videón a lebénult férfi, aki egy implantátum miatt ismét lábra állt

rtl.hurtl.hu

2023. május 24. 21:47

Az elektronikus implantátumok vezeték nélkül továbbítják gondolatait a lábához és a lábfejéhez.

Elektronikus agyi implantátumok segítségével ma már újra jár egy lebénult férfi: a hollandiai Gert-Jan Oskam egy tizenkét évvel korábbi biciklibaleset óta mozgásképtelen volt – írta a BBC.

Az elektronikus implantátumok vezeték nélkül továbbítják gondolatait a lábához és a lábfejéhez a gerincén lévő második implantátumon keresztül.

A rendszer még csak kísérleti stádiumban van, de egy vezető brit jótékonysági szervezet nagyon biztatónak nevezte.

Úgy érzem magam, mint egy kisgyerek, aki újra járni tanul 

– mondta Gert-Jan Oskam a BBC-nek. A férfi most már állni és lépcsőzni is tud.

Jocelyne Bloch, a Lausanne Egyetem professzora, aki az implantátumok beültetését végezte, azt mondta: a rendszer még mindig az alapkutatás szakaszában van, és sok évnyi távolságra van attól, hogy elérhető legyen a bénult betegek számára. Hozzátette: csapata azon van, hogy a fejlesztés a lehető leghamarabb eljusson a laboratóriumból a klinikákra.

Gert-Jan Oskamot 2021 júliusában műtötték meg. Bloch professzor két kör alakú, öt centiméter átmérőjű lyukat vágott koponyája mindkét oldalán, az agynak a mozgás irányításában részt vevő területei felett. Ezután két korong alakú implantátumot helyezett be, amelyek vezeték nélkül továbbítják az agyi elektromos jeleket – a férfi szándékait – a fején lévő sisakhoz rögzített két érzékelőhöz.

A svájci csapat kifejlesztett egy algoritmust, amely ezeket a jeleket lefordítja a lábizmok mozgatására szolgáló utasításokká egy második implantátumon keresztül, amelyet Gert-Jan Oskam gerincvelője körül helyeztek el, és amelyet Bloch professzor a járásért felelős idegvégződésekhez kapcsolt.

A férfi néhány hetes edzés után már járókeret segítségével is képes volt felállni és járni. A projektet vezető Grégoire Courtine paradigmaváltásnak nevezte a fejlesztést az eddigiekhez képest.

A rendszer nem használható folyamatosan. 

Ehelyett a betegek a felépülés részeként hetente néhányszor egy-egy órán át trenírozzák vele izmaikat. A begyakorolt mozgások bizonyos szinten a rendszer kikapcsolása után is fennmaradnak, ami a sérült idegek regenerálódására utalhat.


A fejlesztők végső célja a technológia miniatürizálása a mindennapi használat érdekében.

Nyitókép: Sint Maartenskliniek Facebook-oldala

#Tudomány-Tech#implantátum#bénulás#orvostudomány

Címlapról ajánljuk