Tudomány-Tech

Drasztikusan csökkent a férfiak nemzőképessége

rtl.hurtl.hu

2023. április 25. 10:11

A Semmelweis Egyetem kutatása vizsgálta, milyen tényezők befolyásolhatják leginkább a hímivarsejtek minőségét.

A férfiak nemzőképessége az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent - közölte a Semmelweis Egyetem kedden az MTI-vel.  Azt írták, az egyetem szakemberei csaknem 27 ezer tanulmányból kiindulva összegezték a spermiumok örökítőanyagának károsodását okozó legveszélyesebb tényezőket.

Az egyetem közleménye szerint a környezetszennyezés, a dohányzás, a herevisszér-tágulat, a cukorbetegség, a heredaganatok és az életkor befolyásolhatják leginkább a hímivarsejtek minőségét egy minden eddiginél átfogóbb elemzés szerint.

Korábbi kutatásokra hivatkozva azt írták, hogy a nyugati, fejlett országokban átlagosan hatból egy pár küzd meddőségi problémákkal, az okok pedig körülbelül fele-fele arányban oszlanak meg a férfiak és a nők között.

Bár az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent a nem ismert eredetű meddőségek aránya, az esetek mintegy 30 százalékában még mindig nem találják az okokat - hangsúlyozta közleményében a Semmelweis Egyetem, hozzátéve,  szakemberek szerint már a gyermektervezés időszakában érdemes az életmódtényezőket optimalizálni, például letenni a cigarettát, rendszeres fizikai aktivitást folytatni, egészségesebben táplálkozni.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#meddőség#nemzőképesség#hímivarsejt

Címlapról ajánljuk