Tudomány-Tech

Oroszország is beszáll az MI-alapú chatbotbizniszbe

rtl.hurtl.hu

2023. április 24. 19:53

A nemzetközi helyzet fokozódik, most az orosz Sperbank jelentett be egy új, mesterséges intelligenciára épülő szöveggenerátort, amely a ChatGPT riválisa lesz.

Az orosz Sberbank hétfőn közölte, hogy GigaChat néven elindítja saját, mesterséges intelligenciával működő chatbotját. A pénzintézet szerint azért lesz érdemes használni a GigaChatet, mert jobban tud majd oroszul kommunikálni, mint a riválisok – írja a Reuters.

Oroszország meghatározó bankja az elmúlt években sok pénzt fektetett a technológiába, hogy csökkentse az ország importfüggőségét. Ez pedig különösen nagy hangsúlyt kapott azután, hogy a Nyugati országok leállították az orosz importot, és büntető szankciókkal sújtották Oroszországot az Ukrajna elleni agresszió miatt.  

A ChatGPT automatizált szövegalkotó programja tavaly novemberben indult el, és gyorsan ismert lett világszerte. A technológia sokak szerint forradalmasíthatja az internetes keresést, hiszen másodpercek alatt képes válaszolni bármilyen kérdésre. A szolgáltatás jelenleg a Microsoft tulajdonában van, a cég dollármilliárdokat öl a technológiába.

Kritikusai szerint viszont a technológia komplett munkaköröket sodorhat a kihalás szélére, valamint megkönnyítheti az online visszaéléseket. Márciusban techguruk hada sürgette nyílt levélben a cégeket, hogy függesszék fel az MI-fejlesztéseket, mert fenyegetést jelentenek a társadalmakra.

Mindenki beáll a sorba

Jelenleg kiélezett verseny zajlik a mesterségesintelligencia-alapú keresők között, az elmúlt időszakban egy sor új szereplővel bővült a paletta. Nemrégiben a Google is bejelentette saját, MI-alapú keresőjét Bard néven, amit jelenleg szűk körben tesztelnek.

Április elején Kína egyik legnagyobb technológiai cége, az Alibaba Group bejelentette saját mesterségesintelligencia-alapú chatbotját. Az AliExpress anyavállalata elsőként a cég saját üzleti üzenetküldő alkalmazásában teszteli a chatbotot, de idővel a vállalat összes üzletágába beépítik.

Nyitókép: Milan Jaros/Bloomberg via Getty Images

#Tudomány-Tech#oroszország#sberbank#chatGPT#rivális

Címlapról ajánljuk