Tudomány-Tech

Kínai is beszáll a mesterségesintelligencia-bizniszbe, újabb riválisa lesz a ChatGPT-nek

rtl.hurtl.hu

2023. április 11. 14:25

Az AliExpress anyavállalata is beállt a sorba, piacra dobják saját MI-alapú szolgáltatásukat. 

Kína egyik legnagyobb technológiai vállalata, az Alibaba Group bejelentette saját mesterségesintelligencia-alapú chatbotját, amely riválisa lehet a népszerű ChatGPT szöveggeneráló programjának – írja a BBC.

Az AliExpresst is működtető cégcsoport szerint a „Tongyi Qianwen” nevű chatbot angol és kínai nyelven lesz elérhető. Elsőként a vállalat saját üzleti üzenetküldő alkalmazásában tesztelik, de idővel a vállalat összes üzletágába beépítik. Számos feladatot fog ellátni a meetingeken elhangzott beszélgetések írásos szöveggé alakításától kezdve az üzleti javaslatok megfogalmazásáig.

Mindenki beszáll az MI-bizniszbe

Jelenleg kiélezett verseny zajlik a mesterségesintelligencia-alapú keresők között, az elmúlt hónapokban egy sor új szereplővel bővült a paletta. A ChatGPT automatizált szövegalkotó programja tavaly novemberben indult el, és gyorsan ismert lett világszerte. A technológia sokak szerint forradalmasíthatja az internetes keresést, hiszen másodpercek alatt képes válaszolni bármilyen kérdésre.

De egyebek mellett verseket tud írni, programozásban is segít, valamint már letette az orvosi vizsgát. A chatbot kritikusai szerint viszont a technológia komplett munkaköröket sodorhat a kihalás szélére, valamint megkönnyítheti az online visszaéléseket, Olaszországban már ideiglenesen be is tiltották a chatbotot egy adatszivárgási incidens miatt. Márciusban pedig techguruk sürgették nyílt levélben a cégeket, hogy függesszék fel az MI-fejlesztéseket, mert fenyegetést jelentenek a társadalmakra.

A Microsoft időközben dollármilliárdokat ölt a technológiába: idén februárban már a cég saját keresőmotorjában (Bing) is elérhető, valamint azt tervezi, hogy az Office legtöbb alkalmazásába – Word, Excel, PowerPoint, Outlook – is integrálja a chatbotot. Nemrégiben a Google is bejelentette saját, MI-alapú keresőjét Bard néven, amit jelenleg szűk körben tesztelnek.

Nyitókép: Alex Plavevski / MTI / EPA

#Tudomány-Tech#mesterséges intelligencia#chatGPT#Alibaba#chatbot#rivális

Címlapról ajánljuk