Tudomány-Tech

Lefejezett, négyméteres óriáskrokodilt találtak

rtl.hurtl.hu

2023. április 21. 12:20

30-40 éves lehetett a óriás. 

A hét elején egy lefejezett krokodil rothadó testét találták meg az ausztráliai strandon. A Live Science arról ír, hogy helyi lakosok szerint a csonkítás bosszúból történhetett, mivel a közelmúltban számos krokodiltámadás történt a Queenslandi partok mentén, Port Douglas és Cooktown között.

A Queenslandi Környezetvédelmi és Tudományos Minisztérium (DES) szerint azonban egyelőre nem világos, hogyan pusztult el a négyméteres (a fejével együtt) óriás. Közléseük szerint a tetem bomlása annyira előrehaladott volt, hogy nem tudták elvégezni a boncolást. A DES a Live Science-nek küldött közleményében arról írt, hogy emiatt azt sem lehetett megállapítani, hogy történt-e emberi beavatkozás. Az is lehetséges, hogy a krokodil természetes ragadozói magatartás áldozata lett még életében vagy azután.

„A DES állítása teljesen nevetséges” – mondta a lapnak Tom Chalmers Hayes krokodilfotós és természetvédő, aki az elpusztult állatról szóló hírek után a helyszínre ment. 

Három órán át voltam a holttest mellett, és egyáltalán nem látszik olyan jel, amely arra utalna, hogy egy krokodil ölte meg és tépte szét a hímet, nagyon egyértelmű machete-nyomok vannak a testen és a nyak környékén, ahol a fejet eltávolították.

A lefejezett krokodilt a Cow Bay strandon találták, a Daintree folyótól északra. Mérete alapján a nagytestű hím a queenslandi természetvédelmi törvények értelmében úgynevezett ikonikus krokodilnak számít, ami azt jelenti, hogy szigorúbb védelem alatt áll, mint a kisebb egyedek. A herpetológusok becslése szerint legalább 30-40 éves lehetett a csúcsragadozó. 

A lap szerint egy ilyen óriási hím elvesztése felboríthatja a környéken élő többi krokodil társadalmi rendjét. 

Mivel még csak most kezdjük megérteni a krokodilok társadalmi rendszerét, nehéz megjósolni, hogy egyetlen nagy hím krokodil eltávolítása milyen hatással lesz a területen maradt krokodilokra

 – nyilatkozta a Live Science-nek küldött e-mailben Cameron Baker, az ausztráliai Charles Darwin Egyetem kutatója. Szerinte egy ilyen veszteség valószínűleg a társadalmi nyugtalanság és változás időszakát jelenti majd a populációban, ahogy az egyedek megpróbálják meghatározni, hogy hol foglalnak helyet a nagy hím elvesztése miatt kialakult új társadalmi hierarchiában.

A krokodilok csúcsragadozóként több fontos szerepet játszanak a környezetükben: például korlátozzák zsákmányállataik populációs sűrűségét és viselkedését, a krokodilok akaratlanul is fokozzák zsákmányállataik túlélését. Baker szerint a krokodilok vadászata megváltoztathatja az ökoszisztéma összetételét, csökkentve annak általános egészségi állapotát.

Nyitókép: Tom Chalmers Hayes/ @crocodile_beers

#Tudomány-Tech#krokodil#ausztrália

Címlapról ajánljuk