Tudomány-Tech

Mesterséges intelligencia reprodukálta a tinilány hangját, hogy az anyjából 1 millió dollárt csaljanak ki

rtl.hurtl.hu

2023. április 14. 15:30

„Segíts, anya! Kérlek, segíts rajtam” – mondta a gép a lány hangján.

Minden szülő legrosszabb rémálma vált valóra Jennifer DeStefanóval. Az arizonai édesanyát a 15 éves lánya, Brie felhívta, és segítséget kért tőle. A lány azt mondta, elrabolták és 1 millió dollárt kérnek érte, írja a GearTape.com. DeStefano pánikolni kezdett, elkezdett számolgatni, mennyi pénzt tudna összeszedni, hogy megmentse a lánya életét.

Az egészben a legrémisztőbb, hogy a vonal túloldalán nem a lánya volt, hanem egy gép, egészen pontosan egy mesterséges intelligencia (AI), amely reprodukálta, ha úgy tetszik, klónozta a lánya hangját. Brie egyébként az eset idején egy sítáborban volt, biztonságos körülmények között.

DeStefano elmondása szerint a lányának nincs nyilvános közösségi média fiókja, ahonnan lelophatták volna a hanganyagot, viszont jó néhány interjú készült vele, mivel jó sportoló, az iskoláját rendre ő képviseli különböző redezvényeken.

Az anya visszaemlékezése szerint a zsarolók először 1 millió dollárt akartak, de miután közölte velük, hogy nincs ennyi pénze, megelégedtek volna 50 ezer dollárral is.

A nő szerint dermesztő volt hallani, ahogy a lánya azt kéri tőle teljesen élethű hangon, hogy segítsen rajta. A telefonban egy férfi hang is beszélt, ő nem mesterséges intelligencia volt, hanem a csaló, aki az AI-t használta, hogy Brie hangját klónozni tudják.

Ha segítséget hív, akkor tele fogom tömni kábítószerrel és elviszem Mexikóba.

– mondta a férfi hang.

Már a telefonhívás közben felhívták a 911-es segélyhívót és megpróbálták elérni a lányt, akiről kiderült, hogy biztonságban van.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Tudomány-Tech#mesterséges intelligencia#hang#kislány#zsarolás#átverés

Címlapról ajánljuk