Tudomány-Tech

Öngyilkos lett egy belga férfi, miután hetekig chatelt egy mesterséges intelligenciával

rtl.hurtl.hu

2023. március 29. 7:13

Az özvegy szerint ha a férje nem chatel a programmal, akkor nem történt volna tragédia. Az ELIZA nevű program az ismert ChatGPT motorjával működik.

Egy belga férfi a közelmúltban öngyilkosságot követett el, miután hetekig beszélgetett egy ELIZA nevű chatbottal, aminek pont az lett volna a feladata, hogy segítse az embereket, közölte a The Brussels Times.

A chatbottal folytatott beszélgetések nélkül a férjem még mindig itt lenne

– mondta a férfi özvegye, aki éveken keresztül boldog kapcsolatban élt a férfival, két gyerekük is született.

Körülbelül két éve a férfi nagyon környezettudatossá vált, a téma megszállottja lett. Hat héttel ezelőtt a környezetvédelmi témától függetlenül elkezdte használni az ELIZA nevű mesterséges intelligenciát használó chatprogramot.

A férfi hat hetet beszélt az ELIZA programmal, rendszeresen beszélgettek, de az akkori feleség, most már özvegy nem gondolta volna, hogy baj lesz a dologból. A férfi nemrég öngyilkos lett, már nem tudtak segíteni rajta.

Az özvegy szerint a beszélgetéseik hozzájárultak ahhoz, hogy a férje úgy döntsön: saját kezével vet véget az életének.

A múlt héten a család találkozott Mathieu Michellel, Belgium digitalizációért felelős államtitkárával, Michel szerint az eset rávilágít arra, hogy az ilyen esetekben mindenképp szükség van arra, hogy meg tudják határozni, kit terhel a felelősség.

Megdöbbentett ennek a családnak a tragédiája. Ami történt, az precedenst teremthet, nagyon komolyan kell venni.

– mondta Michel, aki azt ígérte, sürgős lépéseket fog tenni a kormányzat, hogy ne fordulhassanak elő hasonló tragédiák.

Az ELIZA az ismert ChatGPT motorját használja, amit az OpenAI nevű cég fejleszt. A cég vezetői korábban elismerték, hogy az algoritmus tud rendkívül káros válaszokat adni, de igyekeznek a felhasználók visszajelzései alapján finomítani a rendszeren.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot!

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Tudomány-Tech#öngyilkosság#chatGPT#belgium#belga

Címlapról ajánljuk