Tudomány-Tech

Terjed a halálos „szuperbaktérium” gomba

rtl.hurtl.hu

2023. március 23. 13:04

 A C. auris egyre ellenállóbbá válik a kezelésekkel szemben. 

A LiveScience írta meg, hogy egy egy új tanulmány szerint a Candida auris nevű rendkívül fertőző, potenciálisan akár halált is okozó gomba egyre gyorsabban terjed az amerikai egészségügyi intézményekben, és valószínűleg egyre ellenállóbbá válik.

A C. auris egy élesztőgomba-fajta, amely képes megfertőzni az embert, és a véren keresztül a főbb szervekbe terjedni. A fertőzés leggyakrabban az egészségügyi intézményekben és az ápolási intézményekben fordul elő, egészséges embereknél ritkán fordul elő. A gyengébb immunrendszerű vagy más betegségek miatt rendszeres, invaziv kezelésben részesülő emberek esetében azonban gyakran halálos kimenetelű lehet.

Az első C. auris-fertőzést 2009-ben, Japánban dokumentálták, a gombát azóta számos más országban is megtalálták, köztük az Egyesült Államokban. Itt 2016-ban volt az első megerősített eset. A fertőzéses esetek száma világszerte 2019-ben kezdett meredeken emelkedni, a szakértők szerint pedig még mindig globális veszélyt jelent.

Egy belgyógyászati szakfolyóiratban március 21-én közzétett új tanulmányban a kutatók az Egyesült Államokban 2019 és 2021 között regisztrált C. auris eseteket vizsgálták meg. Összesen 10 683 fertőzést jegyeztek fel ebben az időszakban: az esetek közül 3270 klinikai fertőzés volt, ami azt jelenti, hogy a betegnél a vizsgálat előtt tüneteket mutattak, 7413 eset pedig szűrési kolonizáció volt, ami azt jelenti, hogy az emberek hordozták a gombát, de nem mutattak tüneteket. Utóbbiak is terjeszthetik a gombát, és később náluk is jelentkezhetnek a tünetek.

A klinikai fertőzések száma évről évre nőtt a vizsgált időszakban. 2019-ben 44 százalékos növekedést regisztráltak  2018-hoz képest; 2020-ban 59 százalékkal ugrott meg az esetek száma 2019-hez képest; 2021-ben pedig 95 százalékos növekedést találtak ugrás 2020-hoz képest. A tanulmány vezető kutatója, Dr. Meghan Lyman szerint ez azt mutatja, hogy 

a fertőzés terjedési aránya valószínűleg növekszik.

A szűrővizsgálati kolonizációk száma is jelentősen nőtt a vizsgálati időszakban, ez azonban részben a szűrővizsgálatok számának növekedésének köszönhető. 2019-ben országszerte 19 756 vizsgálatot végeztek, 2021-ben viszont már több mint 40 ezret.  

Az új tanulmány másik fontos megállapítása, hogy a C. auris egyre ellenállóbbá válik a kezelésekkel szemben. A Candida-fertőzések kezelésére használt gombaellenes gyógyszereknek három fő osztálya létezik: azolok, poliének és echinocandinok. Lymen szerint a C. auris az esetek többségében rezisztens az azolokkal szemben, és nagy százalékban a poliénekkel szemben is. Az echinokandin-rezisztens C. auris esetek száma azonban nagyon alacsony maradt, így ezek váltak a C. auris preferált kezelési lehetőségévé.

Az echinokandin-rezisztens esetek száma azonban az elmúlt években megnőtt. Hat esetet jelentettek 2016 és 2019 között, 2020-ban további hat esetet, 2021-ben pedig 19-et, ami arra utal, hogy a gomba lassan egyre ellenállóbbá válik ezzel a kezeléssel szemben is. Lyman szerint azonban új gombaellenes szerek kifejlesztése már folyamatban van, ezek segíthetnek a jövőbeli fertőzések kezelésében.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#gomba#szuperbaktérium#fertőzés

Címlapról ajánljuk