Tudomány-Tech

Egy új tanulmány megállapította, mi állhat az amerikaiak húgyúti fertőzése mögött

rtl.hurtl.hu

2023. március 23. 18:17

A húsból származó baktériumok évente több mint félmillió húgyúti fertőzést okoznak az Egyesült Államokban. 

Azok, akik annak ellenére is húgyúti fertőzésekkel küzdenek, hogy ügyelnek a higiéniára, és mindig pisilnek szex után (két ismert módszer a kockázatok elkerülésére), most talán egy lépéssel közelebb kerülnek a megoldáshoz.

A húsból származó E. coli baktérium valószínűleg évente több százezer húgyúti fertőzést okoz az Egyesült Államokban – állítja a George Washington Egyetem csütörtökön közzétett tanulmánya, amelyről a Washington Post számolt be

A kutatás szerint a húgyúti fertőzések 85 százalékát E. coli baktérium okozza, és e fertőzések 8 százaléka a húsokról származik.

A One Health című folyóiratban közzétett tanulmány az arizonai Flagstaffban 1188 emberből származó E. coli-mintát és 1923 húsból – köztük csirkéből, pulykából és sertéshúsból - származó mintát vizsgált, és első ízben becsülte meg, hogy az élelmiszerekkel terjedő E. coli-törzsek akár 640 ezer húgyúti fertőzést is okozhatnak évente.

„A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy a nyers hús fogyasztása, vagy a húsból származó baktériumok véletlen lenyelése gyomorrontást okozhat” – mondta Lance B. Price, a GWU környezeti és munkahelyi egészségtan professzora, a tanulmányt vezető egyik szakember. „De most már azt is tudjuk, hogy a nyers húsból származó E. coli bizonyos fajtái is több százezer húgyúti fertőzést okoznak”.

Price szerint a tanulmány bővítette a tudásunkat arról, hogy néz ki egy élelmiszer eredetű fertőzés, és hogyan lehet azt megelőzni. 

A húgyúti fertőzések rendkívül gyakoriak az Egyesült Államokban; évente körülbelül 6-8 millió ember kapja el őket. Anatómiájukból fakadóan – mondja Price – a nők vannak nagyobb veszélyben. A gyermekek és az idősek szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint más csoportok, többek között a pelenkahasználat, az inkontinencia vagy a fürdőszobákhoz való korlátozott hozzáférés miatt – mondta.

A fertőzés leggyakrabban hólyaghurutot eredményez, amely során vizelés közben fájdalom vagy égő érzés jelentkezik, valamint esetleg véres vizelet, valamint görcsök az ágyékban vagy az alhasban. 

Egyes húgyúti fertőzések súlyosabb vesegyulladásokhoz is vezethetnek; a tünetek közé tartozik a láz, a hidegrázás, a hátfájás és a hányinger vagy hányás, illetve az életveszélyes vérfertőzés.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal adatai szerint a legtöbb nyers húskészítmény E. colival szennyezett, és a GWU tanulmánya szerint az általuk vizsgált 2460 húskészítmény 81,7 százaléka hordozott E. colit.

Az E. coli az emberekben és az állatokban is élhet. Amikor az állatokat levágják, a bennük élő baktériumok beszennyezhetik a hústermékeket, és fertőzést okozhatnak, ha a húst ember fogyasztja el. Mielőtt a gyomor-bélrendszerből a húgyutakba jutnak és fertőzést váltanak ki, az E. coli baktériumok egy ideig a bélrendszerben is elbújhatnak. „Hosszú idő telhet el a hússal való érintkezés és a húgyúti fertőzés tényleges kialakulása között” – mondta Price.

A korábbi adatok szerint az E. coli-fertőzések megelőzhetők a hús alapos átsütésével és a keresztszennyeződés elkerülésével, valamint a nyers húsnak való kitettség minimalizálásával. Azonban a húgyúti fertőzések élelmiszerből származó útvonalának felderítése a védőoltások előtt is megnyithatja az utat. 

„Azonosítottuk az E. coli igazán kockázatos törzseit az állatokban” – mondta Price. „És most már be tudjuk őket oltani ezek ellen a specifikus baktériumok ellen, ami mind a közegészségügy, mind az állattenyésztés számára előnyös.”

Nyitókép: bymuratdeniz / Getty Images

#Tudomány-Tech#húgyúti fertőzés#e.coli#baktérium#hús#állatok#vesegyulladás#vese#húgyútak

Címlapról ajánljuk