Tudomány-Tech

A Pegasus kémszoftver elleni védelmet ígér a Samsung

rtl.hurtl.hu

2023. február 21. 9:23

Egyelőre csak a Samsung Galaxy S23 modellek kapták meg ezt a funkciót.

Új biztonsági rendszert mutatott be a Samsung Message Guard néven, ami a gyártó ígérete szerint megvédi majd a felhasználókat a kattintás nélküli kémprogramoktól és egyéb rosszindulatú szoftverektől – írta a 24.hu a Nemzeti Kibervédelmi Intézet közleménye alapján.

Az úgynevezett zero click támadások lényege, hogy egy olyan üzenetet vagy fájlt küldenek a célpontnak, amely rosszindulatú kódot tartalmaz, ezáltal pedig sebezhetőséget idéz elő az eszközön. 

Ez a támadó számára anélkül biztosít hozzáférést a készülék adataihoz, hogy az áldozat egyáltalán megnyitná az üzenetet.

Ilyen például az NSO Group Pegasus nevű kémprogramja is, amelyet magyar üzletemberek, ellenzéki politikusok és újságírók mobiljára telepítettek.

A dél-koreai vállalat szerint a Message Guard azáltal nyújt megelőző védelmet a felhasználóknak, hogy a beérkező PNG, JPG/JPEG, GIF, ICO, WEBP, BMP és WBMP formátumú képfájloknak csak ideiglenes tárhelyet szolgáltat. A rendszer ez alatt ellenőrzi a fájlokat, és megállapítja, hogy rejtenek-e valamiféle rosszindulatú kódot – írta a Bleeping Computer.

Egyelőre csak a Samsung Galaxy S23 modellek kapták meg ezt a védelmet, ám a tervek szerint az év végéig más, UI 5.1 vagy annál frissebb verziószámú Galaxy mobilra is elérhető lesz.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Openverse

#Tudomány-Tech#mobiltelefon#Samsung#pegasus#kémkedés

Címlapról ajánljuk