Pusztító hiperszonikus fegyvert tesztelt a kínai hadseregEgy új fejlesztésű motorral a hangsebesség hatszorosával száguldott a támadórakéta, ráadásul kevesebb üzemanyagot használva, mint elődei – igaz, egyelőre csak a földi szimuláció során.
Tudomány-Tech

Pusztító hiperszonikus fegyvert tesztelt a kínai hadsereg

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 21. 6:42

Egy új fejlesztésű motorral a hangsebesség hatszorosával száguldott a támadórakéta, ráadásul kevesebb üzemanyagot használva, mint elődei – igaz, egyelőre csak a földi szimuláció során.

A kínai hadi mérnökök állítólag nagy előrelépést értek el a hiperszonikus fegyverkezési versenyben: olyan rakétamotort fejlesztettek, ami hatékonyabban használja szilárd hajtóanyagot, és ennek köszönhetően a robbanófej a korábbiaknál nagyobb magasságban és nagyobb sebességgel képes célpontja felé repülni.

A fejlesztés kiterjesztheti Kína hiperszonikus rakétáinak hatótávolságát, megduplázva azok harci hatékonyságát, írja a 24.hu az Interesting Engineering cikkét szemlézve.

Az új scramjet (azaz levegőbeszíváson alapuló) technológia lényege, hogy a motorba beáramló levegőt egy speciális befecskendezési megoldás a hangsebesség alá lassítja, mielőtt az az égéstérbe jutna, így a szilárd üzemanyag alaposabban éghet el.

A prototípust földi szimulációban tesztelték, ennek eredményei szerint a leendő hiperszonikus fegyver képes lesz 25 kilométeres magasságban, 6 Mach sebességgel (a hangsebesség hatszorosával) száguldani, miközben 79 százalékos hatékonysággal égeti el a bóralapú üzemanyagát. Ez utóbbi majdnem kétszer jobb, mint a hagyományos scramjet hajtóműveké.

A kínai kutatók szerint az új technológia nemcsak katonai, de a polgári repülésben is hasznosítható lesz, a tervek szerint 2035 körül tesztelik majd ennek lehetőségét. 

A fokozódó fegyverkezési versenyről részletesebben is írtunk: Vesztésre áll Amerika a hiperszonikus fegyverkezési versenyben

Nyitókép: Csangsai Nemzetvédelmi Műszaki Egyetem

#Tudomány-Tech#tudomány#haditechnika#kína#hiperszonikus fegyver#hiperszonikus

Címlapról ajánljuk