Tudomány-Tech

Sokkolóan veszélyesek az instant tésztalevesek a gyerekekre, de nem azért, amiért gondolná

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 10. 18:10

Chicagói kutatók szerint a háztartási forrázásos balesetek csaknem harmadáért az olcsó, könnyen elkészíthető félkész tésztaételek a felelősek.

Egy új kórházi kutatás szerint az instant tésztalevesek okolhatók a gyerekeket érő háztartási égési balesetek jelentős részéért.

A Chicagói Orvostudományi Egyetemen égésspecialista kutatócsoportja megvizsgálta a 2010 és 2020 közötti forrázásos eseteket. Az orvoscsapat azt találta, hogy az általuk megvizsgált 790 eset 31 százalékában az instant tésztaleves okozta az égési sérülést.

A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a tésztaleveses égési sérülések 40 százaléka akkor fordult elő, amikor a gyermekek felügyelet nélkül, egyedül próbálták elkészíteni az ételt.

Annak ellenére, hogy a tanulmány csak a helyi egészségügyi rendszer adatait vizsgálta, a kutatók úgy vélik, hogy a statisztikák egy nagyobb nemzeti problémáról árulkodnak, tekintettel az instant tésztalevesek elterjedésére, az olcsó, könnyen elkészíthető félkész ételek népszerűségére.

Az instant tésztaleves, amely keményítőt is tartalmaz, súlyosabb égési sérüléseket okozhat, mint a forró víz önmagában. Az ilyen forrázásos esetek gyakran igényelnek kórházi kezelést, és gyakran lehet szükség bőrátültetésre is.

A becslések szerint az Egyesült Államokban évente 100 000 gyermek szenved forrázásos égési sérüléseket ételektől vagy italoktól.

„Ezekben a tésztalevesek akkora hőmennyiséget tárolnak, hogy az bárkinél könnyen okozhat másod- és harmadfokú égési sérüléseket. A kisgyermekek pedig különösen sérülékenyek kisebb testük és vékonyabb bőrük miatt” – mondta dr. Sebastian Vrouwe, a tanulmány egyik szerzője.

Vrouwe szerint a tésztaleveses forrázás leggyakrabban akkor történik, amikor mikrohullámú sütőből kiveszik a leveses edényt, vagy evés közben, amikor felborul a magas peremű pohár, amiben a levest tálalják.

A tanulmány január 20-án jelent meg az Égési Sérülések Nemzetközi Társaságának folyóiratában, a Burns-ben.

Nyitókép: „Samyang Instant Noodles” by ffuentes is licensed under CC BY 2.0.

#Tudomány-Tech#tudomány#égési sérülések#gyerekek#instant tészta