Tudomány-Tech

Bemutatták a négy magyar űrhajósjelöltet

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 7. 11:41

Három mérnök és egy sebész közül választják ki a leendő űrhajóst, aki legkésőbb 2025-ben 30 napos küldetésre indul a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). 

Kedden bemutatták a Hunor-program négy jelöltjét, akik közül a kiválasztási procedúra végső szakaszában kikerül a leendő magyar űrhajós. A Magyar Nemzet cikke szerint a négy jelölt:

  • Cserényi Gyula, 33 éves erősáramú villamosmérnök, akadályfutó.
  • Kapu Tibor, 31 éves fejlesztőmérnök, ejtőernyős, dolgozott gyógyszeriparban, hibrid autók akkumulátorának fejlesztésén, majd űrhajósok sugárzásvédelmét szolgáló ruhák fejlesztésében.
  • Schlégl Ádám, 33 éves tumorsebészetre specializálódott klinikai ortopédsebész, egyetemi oktató, feketeöves karatemester, aki megmászta már a Mount Everestet.
  • Szakály András, 40 éves repülőgéptervező mérnök, aki elektromos repülőgépet tervezett egy 120 fős csapat élén.

Egyikőjük 2024 végén vagy 2025 elején harminc napos kutatási misszión vehet részt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

Bemutatták a négy magyar űrhajósjelöltet
Űrhajósjelöltek balról jobbra: Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András  – Fotó: MTI/KKM

Az új kormányzati űrstratégia keretében meghirdetett programra (ami a Hunor, avagy „Hungarian to orbit” nevet kapta) 240 ember adta be a pályázatát. Ők különböző teszteken és vizsgálatokon estek át az Európai Űrügynökség bázisán, a Semmelweis Egyetemen és a Magyar Energiatudományi Intézetben. A hosszú válogatási procedúra végére csak nyolcan maradtak, őket a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán tesztelték vadászpilóták segítségével. Ennek eredményeként szűkítette a szakértői testület négy főre a jelentkezők körét.


A leendő magyar űrhajós – aki Farkas Bertalan kozmonauta, Charles Simonyi kétszeres űrturista után a harmadik magyar lehet, aki az űrbe indul – az Európai Űrügynökség és az amerikai Axiom Space Inc. együttműködésével vesz majd részt az ISS-en a 35,5 milliárd foritnba kerülő kutatási misszión, hogy magyar űreszközöket teszteljen és kísérleteket végezzen magyar kutatócsoportok számára.

A négy jelölt további képzéseken és teszteken vesz részt annak érdekében, hogy a kiválasztási folyamat végén kiderüljön, melyikük a legalkalmasabb a feladatra.

Nyitókép balról jobbra: Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András a Magyar Űrhajós Program sajtótájékoztatóján – Fotó: MTI / KKM

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#hunor#űrhajósprogram

Címlapról ajánljuk