Tudomány-Tech

A kínai kémléggömb után most kínai űrlézer borzolja az amerikaiak idegeit

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 10. 14:33

Január végén a Hawaii fölötti égből lézerfüggöny söpört végig a szigeten. Kezdetben azt hitték, egy NASA műhold szkennelte lézeresen a talajt, de kiderült, hogy egy kínai műhold volt.

Különös zöld fényeket észleltek január 28-án Hawaii-on, írja a Science Alert. Az égboltfigyelő kamerát működtető Japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium (NAOJ) megosztotta az erről készült felvételeket Twitteren, hozzáfűzve, hogy a földön függőlegesen, függönyszerűen végigsöprő zöld lézersugarak a NASA tulajdonában lévő, ICESat-2 műhold lézeres radarberendezéséből származtak. Az ICESat-2 egy tudományos Földfigyelő műhold, ami többek között a tengeri jég, a sarki jégtakarók vastagságát monitorozza.


Február 6-án azonban a NAOJ új bejelentést tett, miután frissítették a lézersugárról készült felvételeiket. Elnézést kértek, és azt mondták, hogy az újraszámított röppálya alapján a lézersugár forrása nem a NASA műholdja.

Anthony J. Martino, a NASA ICESat-2 projektjén dolgozó kutató ugyanis azt mondta, hogy a lézersugarak nem az ő műszerükből származtak. Kollégája, Alvaro Ivanoff számításai szerint nagy valószínűséggel a kínai Daqi-1/AEMS műhold ACDL műszere tapogatta végig a hawaii tájat.

A Daqi-1 egy légkörfigyelő műhold, amelyet egy sanghaji űripari cég fejlesztett ki. A Daqi-1-et egy Long March 4C rakéta állította Föld körüli pályára 2022. április 15-én. A kínai műhold öt távérzékelő műszerrel van felszerelve: légkörérzékelő lidarral, nagy pontosságú polarizációs szkennerrel, többszögű polarizációs képalkotóval, ultraibolya hiperspektrális légkördetektorral és széles látószögű képalkotó spektrométerrel.

A Daqi-1 a fenti műszerekkel képes a légkörben jelenlévő aeroszolszennyezést monitorozni, és mérni a szennyező és üvegházhatású gázok, a nitrogén-dioxid, a kén-dioxid, az ózon és a szén-dioxid mennyiségét. Kína Daqi műholdak sorozatát kívánja felbocsájtani, hogy távérzékelési adattámogatást nyújtson a környezetvédelmi hatóságoknak és a globális éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos kutatásoknak.

Arról jelenleg nincs szó, hogy az űrlézeres műholddal valamiféle titkos Amerikaellenes tevékenységet folytatna Kína, mint a szombaton lelőtt kémballonnal, de egyes szakértők így is aggódnak a nagy energiájú lézersugarak miatt. Ezek ugyanis képesek kárt okozni például a nagyobb földi teleszkópokban, ha pont beletalálnak az optikai rendszerükbe.

#Tudomány-Tech#tudomány#kína#egyesült államok#lézer#lidar#műhold#hawaii

Címlapról ajánljuk