Külföld

Az Egyesült Államok szerint a kínai léggömb képes volt kémkedni

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 9. 16:06

Csütörtökön a Külügyminisztérium azt közölte, hogy amikor a kínai kémballon az Egyesült Államok felett repült, egy U-2 felderítőgépet küldtek fölé, hogy nagy felbontású fotókat készítsen róla. A felvételeken jól látszik, hogy rádiós és rádióelektronikai hírszerzésre alkalmas berendezések voltak a ballonra függesztve.

Az Egyesült Államok keleti parti vizei felett szombaton lelőtt kínai léggömb képes volt kommunikációs hírszerzésre (SIGINT), közölte csütörtökön a Külügyminisztérium egyik tisztviselője. Ezzel az Egyesült Államok határozottan ellentmondott a kínai álláspontnak, ami szerint a csak egy eltévedt kósza meteorológiai léggömbről lett volna szó.

Ráadásul az amerikai külügy most azt közölte, hogy nem egyedi esetről volt szó, a kémballont a kínai a Népi Felszabadító Hadsereg több mint 40 országra kiterjedő hírszerzési tevékenységének részeként küldték az USA fölé, és ez többször is előfordult már korábban.

A külügyi közlés szerint a Pentagon a kezdetektől fogva figyelemmel kísérte a kínai kémballont. Hogy közelebbről megvizsgálják, egy nagy magasságú repülésre képes U-2-es kémrepülőgépet küldtek fel, hogy nagy felbontású felvételeket készítsen róla, írja a New York Times.

Az Egyesült Államok szerint a kínai léggömb képes volt kémkedni
 Fotó: Mass Communication Specialist 1st Class Tyler Thompson / U.S. Navy

A fotók elemzésével nyilvánvalóvá vált, hogy a légierő által végül az Atlanti-óceán felett lelőtt kínai kémballon képes volt kommunikációs jeleket gyűjteni. A ballon felszerelése „egyértelműen hírszerzési megfigyelésre szolgált, és nem hasonlított meteorológiai léggömbökön szokásos felszerelésre”.

A Külügyminisztérium szerint a ballonra függesztett berendezésen több olyan antenna is volt, amelyek valószínűleg képesek voltak rádiós és rádióelektronikai hírszerzésre valamint földrajzi helymeghatározására. A berendezésen lévő napelemek pedig elég nagyok voltak ahhoz, hogy energiát termeljenek több aktív hírszerzési jelérzékelő működtetéséhez is.

Lloyd Austin védelmi miniszter a CBS Newsnak azt nyilatkozta, hogy a Pentagon igyekezett korlátozni a kínai kémballon tevékenységét, hogy az ne tudjon érdemi információkat gyűjteni útja során. Ez azt jelenthette, hogy azokon a területeken, amelyek fölött a kémballon áthaladt, az összes stratégiai fontosságú létesítmény kommunikációját szigorították vagy felfüggesztették, a távközlési csatornákat árnyékolták vagy titkosították, illetve a kémballon műholdas kommunikációját zavarták.


Nyitókép: a lelőtt kínai kémballont a haditengerészet halászta ki az Atlanti-óceánból Dél-Karolina partjai közelében – Fotó: Mass Communication Specialist 1st Class Tyler Thompson / U.S. Navy

#Külföld#egyesült államok#kína#kémkedés#kémballon#léggömb

Címlapról ajánljuk