Tudomány-Tech

Veszélyes mulasztás miatt megbüntetik Elon Musk űripari cégét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 18. 7:31

A SpaceX-re 175 000 dollár büntetés kiszabását javasolta a Szövetségi Légi Közlekedési Hivatal.

 

Az Egyesült Államok Szövetségi Légi Közlekedési Hivatala (FAA) pénteken 175 000 dollár büntetés kiszabását javasolta a SpaceX-szel szemben, amiért Elon Musk űripari cége nem nyújtott be bizonyos biztonsági adatokat az ügynökségnek a Starlink műholdak egyik tavaly augusztusi felbocsátása előtt, írja a Reuters.

Az FAA szerint a SpaceX-nek legalább hét nappal az indítási kísérlet előtt be kellett volna nyújtania az ütközéselemzési pályaadatokat közvetlenül az ügynökségnek. Ezek az adatcsomag azért fontos, mert segítségével felmérik annak valószínűségét, hogy a hordozórakéta ütközhet-e a Föld körül keringő több ezer nyomon követett objektum valamelyikével.

A SpaceX-nek 30 napja van reagálni az FAA büntetési indítványára. A SpaceX egyelőre nem válaszolt az üggyel kapcsolatos hírügynökségi megkeresésre.

Nem a mostani az első feszültség a SpaceX és az FAA közt. Az Elon Musk tulajdonában lévő, gyors ütemben fejlődő vállalat folyamatosan feszegeti az Egyesült Államok légügyi előírásait.

2020-ban például azzal sértette meg a SpaceX a rakétaindítási szabályokat, hogy anélkül lőtték fel a cég texasi bázisáról a hatalmas Starship rakéta egyik prototípusát, hogy a FAA jóváhagyta volna a rakéta potenciális robbanási sugarával kapcsolatos fontos adatokat.

Nyitókép: a SpaceX Super Heavy rakétájának hajtóműtesztje 2023. február elején – Fotó: SpaceX

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#űrhajózás#elon musk#spacex#büntetés

Címlapról ajánljuk