Tudomány-Tech

Idővel változhat, hogy inkább a férfiakhoz, vagy a nőkhöz vonzódik az ember

rtl.hurtl.hu

2023. február 16. 16:30

Egy tanulmány szerint ez leggyakrabban 14-17 éves korunkban történhet meg. Egy fiatalok körében elvégzett nagymintás kutatás szerint minden hatodik megkérdezettnek változott már a szexuális orientációjához kötött identitása.

Egy új amerikai tanulmány szerint sokkal több embernek változik idővel a szexuális orientációja, mint ahogy azt korábban hitték. A Journal of Adolescent Health-ben megjelent kutatás fiatalokat vizsgált, és arra a következtetésre jutott, hogy

minden hatodik megkérdezettnek változott már a szexuális orientációjához kötött identitása, minden harmadikuk pedig arról beszélt, hogy változott már életében az, hogy inkább nőkhöz, vagy férfiakhoz vonzódik-e.

A vonzódásbeli változásokat a szaknyelv „szexuális fluiditásnak” nevezi. Korábban sok ideig úgy hitték, hogy az emberek szexuális identitása életük végéig ugyanolyan marad, ám egyre több az arra utaló jel, hogy az kisebb-nagyobb mértékben változhat – a legtöbb esetben 14 és 17 éves korunk között.

Ezek a változások gyakoribbak azoknál, akik nem binárisként vagy transzneműként azonosítják magukat, valamint a biszexuálisok között is. A ciszneműek közül pedig a nőknek gyakrabban változott a szexuális érdeklődése, mint a férfiaknak.

A kutatást végző tudósok arról beszéltek, hogy sokkal több tanulmányt kell végezni a területen, többek között azért, mert jelenleg a kutatás túlnyomórészt fehér és cisznemű emberek körében történik.

Nyitókép: Pixabay

#Tudomány-Tech#vonzalom#lmbtq#változás#szex#tinédzser

Címlapról ajánljuk