Tudomány-Tech

Kitüntette a Yale a kilencéves kislányt, akire rendőrt hívott egyik szomszédja

rtl.hurtl.hu

2023. január 31. 8:17

Megrémítette a szomszédot, hogy egy fekete kislány fákat permetez.

Az egyik legrangosabb amerikai egyetemtől kapott kitüntetést az a kilencéves kislány, akire rendőrt hívott egy szomszédja, amikor invazív rovarokat próbált elűzni a lakhelyéről a New Jersey állambeli Caldwellben – írja a Guardian.

Bobbi, aki maga is tudós szeretne lenni, azoknak a szakértőknek a felhívását követte, akik a környezet védelmében a fákat károsító ázsiai eredetű lámpáshordó kabóca irtására biztattak. A kislány permetszert készített vízből, mosogatószerből és almaecetből, amit az otthona közelében a fákra permetezett.

Az egyik szomszéd azonban gyanúsnak találta a gyereket, és azzal hívta fel a rendőröket, hogy „egy fekete kislány valamit permetez a fákra, fogalmam sincs, mit csinál, de megrémít”. Bobbi anyja szerint ez az eset a rendszerszintű rasszizmusra világít rá, és a szomszéd – aki azóta egyébként bocsánatot kért – veszélynek tette ki a kislányt egy olyan országban, ahol számos alkalommal lőttek le a rendőrök fegyvertelen színes bőrű gyerekeket.

Az incidensről szóló beszámolók láttán a Yale közegészségügyi iskolájának adjunktusa, Ijeoma Opara meghívta Bobbit és nővérét, a 13 éves Haydent, hogy olyan fekete nőkkel találkozzanak, akik sikeres tudóskarrierbe kezdtek. Bobbi a saját lámpáshordó kabóca-gyűjteményét is felajánlotta a Yale-nek, ahol ünnepséget szerveztek a tiszteletére. Opara szerint az egyetem általában nem szokott ilyet csinálni, de szerették volna felhívni a figyelmet Bobbi bátorságára és arra, hogy mennyire inspiráló a tette.

Nyitókép: Yale

#Tudomány-Tech#Yale#rovar#invazív#kitüntetés#rasszizmus

Címlapról ajánljuk