Tudomány-Tech

Egy baleset miatt három űrhajós rekedt az űrben, az oroszok mentőakciót indítanak

rtl.hurtl.hu

2023. január 12. 6:00

Egy amerikai űrhajóst is kimentenek.

Korábban az RTL Híradó is foglalkozott a hírrel, miszerint megsérült az orosz Szojuz-kapszula, aminek a segítségével két orosz és egy amerikai űrhajós tért volna vissza a Földre. A Reuters most azt írja, hogy Oroszország egy rövid mérlegelés után úgy döntött, hogy mentőakciót indít az űrhajósok megmentésére.

A Szojuz MS-22-es kapszulának megsérült a külső hűtőrendszere, az apró szivárgás miatt pedig a teljes egység használhatatlanná vált, így a Nemzetközi Űrállomáson lévő asztronauták nem tudtak hazatérni vele.

A mentőakció keretében felküldött MS-23 kapszulát február 20-án fogják fellőni a bajkonuri űrrepülőtérről.

A Roszkoszmosz vezetője az eset kapcsán elmondta, hogy a legénység a hiba miatt valamivel tovább fog szolgálatot teljesítani az űrállomáson, de azt egyelőre nem tudni, hogy mennyivel lesz hosszabb a küldetésük. Jurij Boriszov ugyanakkor megjegyezte, hogy ha vészhelyzet alakul ki, akkor az orosz űrügynökség megvizsgálja, hogy a sérült űrhajó felhasználható-e a legénység kimentésére. 

A helyzet azért is érdekes, mert az Oroszország és az Egyesült Államok között a viszony finoman szólva is fagyos. A két ország viszonya az orosz-ukrán konfliktus miatt a hidegháború óta nem látott szintre süllyedt.

Nyitókép: NASA / Getty Images

#Tudomány-Tech#szojuz#ISS#nemzetközi űrállomás#baleset#oroszország

Címlapról ajánljuk