Tudomány-Tech

Visszatér az üstökös, amit utoljára a neandervölgyiek láthattak

rtl.hurtl.hu

2023. január 6. 12:32

A C/2022 E3 (ZTF) névre keresztelt üstökös jelenleg túl halvány ahhoz, hogy távcső nélkül látható legyen. 

Az IFLScience írta meg, hogy aki az elkövetkező hónapokban felnéz az égre, olyan objektumot láthat, ami legutóbb akkor volt látható, amikor neandervölgyiek éltek bolygónkon.

Tavaly március 2-án a Zwicky Transient Facility (Zwicky Átmeneti Létesítmény) csillagászai egy üstököst fedeztek fel egy széles látómezejű felmérő kamera segítségével. Az üstökös a becslések szerint 50 ezer év alatt teszi meg a Nap körüli pályát. 


Ez azt jelenti, hogy utoljára akkor volt látható a Földről az üstökön, amikor a paleolitikumban az emberek elkezdtek terjedni Ázsiában és Európában.

A C/2022 E3 (ZTF) névre keresztelt üstökös jelenleg túl halvány ahhoz, hogy távcső nélkül látható legyen. Szabad szemmel azonban valamikor 2023. január végén, február elején lehet majd látni.

Az üstökös a a perihéliumhoz (a Naphoz legközelebbi megközelítési pontjához) közeledik, erre január 12-én kerül sor. A legközelebb a Földhöz – az úgynevezett perigeumban – február 1-jén lesz. Ekkor lehet, hogy szabad szemmel is látható lesz, bár valószínűleg inkább úgy fog kinézni, mint egy krétapor-folt a táblán.

Nyitókép: Michael Jäger / Twitter

#Tudomány-Tech#űr#űrkutatás#üstökös

Címlapról ajánljuk