Tudomány-Tech

Megtiltották a Facebooknak, hogy a hirdetéseihez felhasználja személyes adatainkat

rtl.hurtl.hu

2023. január 4. 16:59

150 milliárd forintnyi bírságot is kapott az EU adatvédelmi felügyelőségétől.

Ezentúl csak a felhasználók beleegyezésével nyújthat személyes adatokon alapuló hirdetéseket a Facebookot és az Instagramot működtető Meta – írja a Telex a felhasználók személyes adatait védő civil szervezet, a noyb (none of your business) közlése alapján.

Az Európai Unió Adatvédelmi Felügyelősége nemcsak eltiltotta a Metát attól, hogy személyes adatok alapján célozzon a felhasználói számára hirdetéseket, de még 390 millió eurónyi (154 milliárd forint) bírságot is kapott, mert 2018 májusa óta jogellenesen használta fel a személyes adatokat.

A cégnek a jövőben lehetőséget kell biztosítania a felhasználóknak, hogy eldöntsék, hozzájárulnak-e a személyre szabott hirdetések megjelenítéséhez. Január közepén a szintén a Metához tartozó Whatsapp ügyében is dönt az uniós hivatal.

A noyb közleménye szerint nemcsak tisztességtelen, hanem egyértelműen jogellenes, hogy a Meta nem adott választási lehetőséget a személyre szabott hirdetésekre vonatkozóan, egyszerűen áthelyezte a hozzájárulási záradékot az általános szerződési feltételekbe. A szervezet nem tud más olyan vállalatról, ami „ilyen arrogáns módon próbálta figyelmen kívül hagyni” az uniós adatvédelmi szabályozást.

Nyitókép (archív): MTI/EPA/John G. Mabanglo

#Tudomány-Tech#facebook#instagram#meta#adatvédelem#hirdetés#bírság#büntetés

Címlapról ajánljuk