Tudomány-Tech

Magyar gyerekek rajzait vitte az űrbe a SpaceX rakétája

rtl.hurtl.hu

2023. január 4. 15:37

Több mint száz mikroműholdat állítottak Föld körüli pályára, köztük kettő igazán különleges „rakományt” vitt ki az űrbe. 

Idei első felszállását hajtotta végre kedden a SpaceX amerikai űripari cég Falcon 9-es rakétája a floridai Cape Canaveral űrközpontból, ami több szempontból is különleges volt. Ez volt a cég 200. repülése, és 161. sikeres rakétaleszállása, valamint a rakéta első fokozatát már a 15. alkalommal használták újra, beállítva egy korábbi rekordot.

A rakétával 114 kis űreszközt, köztük mikroműholdakat és szállítójárműveket juttatott Föld körüli pályára. Ez volt a cég hatodik költségmegosztó Transporter küldetése, amivel több ország és vállalat kicsi műholdjait egyszerre, egy fellövéssel juttatják fel űrbe, jelentősen csökkentve a műholdfellövések költségét.

A küldetésben részt vett cégek között volt a Spire Global nevű cég, aminek hat műholdját szállította a SpaceX rakétája.

Köztük kettőt, ami különleges „rakományt” vitt magával az űrbe: magyar gyerekek rajzait.

Hidasi gyerekek rajzai az űrben

Az amerikai központú Spire a skóciai Glasgowban található üzemében gyártja le saját tervezésű műholdjait, és a most fellőtt hat közül két műholdhoz a cég munkatársai személyes üzeneteket is csatolhattak a vállalat alapításának tízéves évfordulója alkalmából – mondta el az rtl.hu-nak a cég egyik munkatársa. 

Magyar gyerekek rajzait vitte az űrbe a SpaceX rakétája

Ihász Mira Bianka elmondta, eleinte nem tudta, hogy mit küldjön fel, és végül a keresztlányát kérte meg, hogy rajzoljon valami szépet. Ezután az unokatestvérek gyerekei is rajzoltak. 

Végül arra gondoltam, hogy begyűjtök rajzokat hidasi gyerekektől, és mindet fellőjük.

A Hidasról származó Ihász Mira Bianka elmondta, gyerekkori barátja, Marcsi a hidasi iskolában gyógypedagógiai asszisztensként dolgozik, és ő segített neki a gyerekrajzok beszerzésében. 

Magyar gyerekek rajzait vitte az űrbe a SpaceX rakétája

Végül nagyjából 35 gyerekrajz gyűlt össze, és jutott ki az űrbe. 

Az volt a célom, hogy a hidasi gyerekek lássák, a határ a csillagos ég, bármi lehet belőlük, és előttük is ott áll a lehetőség, hogy űrhajózással foglalkozzanak.

Magyar gyerekek rajzait vitte az űrbe a SpaceX rakétája

A gyerekek nagyon lelkesen vettek részt a projektben, a fellövéssel kapcsolatban sok érdekes kérdést tettek fel, és „lehet emiatt fognak ilyen pályára lépni” – mondta el Ihász Mira Bianka. 

Magyar gyerekek rajzait vitte az űrbe a SpaceX rakétája

A rajzokat digitális formában, file-ként rakták fel a LEMUR 2 EMMACULATE és LEMUR 2 DISCLAIMER nevű műholdakra, amiket nagyjából a magyar idő szerint kedden délután négy óra előtt pár perccel történt fellövés után állítottak Föld körüli pályára.

Nyitókép: A SpaceX Falcon 9-es rakétájának indítása a floridai Cape Canaveral űrközpontból, 2022 január 3-án. Fotó: YouTube/Space.com

#Tudomány-Tech#spacex#falcon 9#űr#gyerekrajz#ma

Címlapról ajánljuk