Tudomány-Tech

Kutatók szerint van tudományos alapja az anyósvicceknek

rtl.hurtl.hu

2022. november 22. 19:59

Sőt, majdnem az apósviccek is pont ilyen jogosak lennének.

Habár a legtöbb ember úgy megy bele egy házasságba, hogy pozitív kapcsolatra számít választottja szüleivel, a valóságban mégis számos feszültség van az emberek és anyósaik, valamint apósaik között.

A BBC most arról ír, hogy szakértők szerint komoly tudományos és történelmi okai vannak az efféle ellenségeskedésnek. Gretchen Perry, az új-zélandi Canterbury Egyetem oktatója evolúciós szempontokból vizsgálta az ilyen típusú kapcsolatot. Szerinte a nagy számok törvénye alapján sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy házastársunk családjával lesznek konfliktusaink, mint azokkal, akikkel egy családban is nőttünk fel.

A cikk szerint a heteroszexuális családmodell hagyományai legalább részben okai lehetnek annak, hogy miért alakult ki a társadalomban a minden lében kanál anyós sztereotípiája: azokban az időkben, amikor szokás volt, hogy a feleség a férj családjához költözik, egy új háztartásban találta magát, ahol az anyós irányított.

Bár ma már nem ez a megszokott felállás, a tanulmányok mégis azt mutatják, hogy a nagycsalád női tagjai között sokkal gyakoribb a konfliktus, mint a férfi tagok között.

Egy 2022-es amerikai kutatásból az derült ki, hogy a nőknek és a férfiaknak is sokkal több gondjuk van anyósukkal, mint anyjukkal, és a lányos anyák is inkább panaszkodtak a vejükre, mint saját lányukra.

A nők közötti konfliktusokban szerepet játszhat a gyerekvállalás is, mert az aránytalanul nagyobb hatást gyakorol a nőkre, és potenciálisan felerősíthet meglévő ellentéteket.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#anyós#após#család#konfliktus#kutatás

Címlapról ajánljuk