Tudomány-Tech

Egy vagyont érhet a 14. századi jegygyűrű, amit egy brit fémkereső talált a sárban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 18. 20:43

A pazar középkori ékszert november végén elárverezik, az értékbecslés szerint akár 18 millió forintot is fizethetnek érte.

Csodálatos, tökéletes állapotban lévő középkori gyémántköves aranygyűrűt talált 2019-ben a 69 éves David Board Anglia délnyugati részén, Thorncombe közelében, írja a CNN.

Board a 70-es években kezdett a környék strandjain fémkeresőzéssel próbálkozni, de hamar feladta, mert nem talált semmit. Három évvel ezelőtt, már nyugdíjasként tért vissza, hogy ismét megpróbálkozzon a hobbival, és ezúttal sikerrel járt: a férfi fémdetektora egy gyalogút melletti sáros területen találatot jelzett. A kis fényes tárgyra először azt hitte, hogy összegyűrt cukorkáspapír, majd látta, hogy fémből van, ezért mégiscsak zsebre vágta. Amikor otthon lemosta róla a sarat és jobban megnézte, akkor derült ki, hogy élete fogását találta.

Az ékszer a szakértők szerint egy a 14. századból való jegygyűrű, ami szinte tökéletes állapotban van. Az arany karikagyűrű két összefonódó szalagból áll, ami a hitvesi egyesülést jelképezi, a kiszélesedő foglalatba gyémántot helyezett a középkori ötvösmester.

A gyűrű belső oldalán egy középkori francia felirat található: „Ieo vos tien foi tenes le moy”, ami lefordítva annyit tesz: „Tartom a hited, tartsd te is az enyémet”.

Egy vagyont érhet a 14. századi jegygyűrű, amelyet egy brit fémkereső talált a sárban
Fotó: Noonans

A pazar középkori ékszer most elárverezik, a brit Noonans aukciósház november 29-én bocsájtja aukcióra. Az értékbecslés szerint 30 000 és 40 000 font közötti összegért, akár 18 millió forintért elkelhet.

A Noonans szakértői azt feltételezik, hogy a gyűrű egy bizonyos Joan Brook jegygyűrűje, amelyet férjétől, Thomas Brooktól kapott. Az 1388-ban kötött házasságuk nagy vagyont hozott a Brook családnak, mivel a Joan a gazdag ruhakereskedő Robert Cheddarnak, Bristol polgármesterének özvegye volt.

Nyitókép: Noonans

#Tudomány-Tech#ékszer#gyűrű#egyesült királyság#árverés#jegygyűrű#középkor#tudomány#történelem#régészet#fémkereső

Címlapról ajánljuk