Romjellegét megőrizve újították fel a töki Árpád-kori templom maradványaitA ROM Vándor programban elsőként megújult középkori templomromnak megerősítették a falait, rendbe rakták korábban elhanyagolt környezetét, és könnyebben megközelíthetővé tették.
Tudomány-Tech

Romjellegét megőrizve újították fel a töki Árpád-kori templom maradványait

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 14. 20:07

A ROM Vándor programban elsőként megújult középkori templomromnak megerősítették a falait, rendbe rakták korábban elhanyagolt környezetét, és könnyebben megközelíthetővé tették.

Megújult a töki romtemplom, jelentette az MTI. A leromlott állapotú Árpád-kori emlékhelyet mintegy 50 millió forintból állították helyre, és pénteken adták át a nagyközönségnek.

A Pest megyei község határában található 13. századi templomrom a ROM Vándor program első állomásaként újult meg. A környéken összegyűjtött eredeti kövek felhasználásával megerősítették a középkori falakat, rendezték a templomrom környezetét, és megteremtették annak kétirányú megközelíthetőségét.

A rom a Market Építő Zrt. ROM Vándor programjának első állomásaként újult meg. A cég önkéntes, társadalmi felelősségvállalási tevékenységének részeként indította el a programot, amelynek legfőbb célja építészeti örökségeink újrafelfedezése, megóvása és népszerűsítése, többek között azok felkutatásával, szakszerű helyreállításával, valamint a romemlékek környezetének megújításával.

A program több mint száz romemlék feltérképezésével, és mintegy 50 helyszíni bejárásával kezdődött. A szakemberek ezek közül tizenkettőt választottak ki, amelyek mindegyike más-más minőségű beavatkozást igényel. A rehabilitáció a romok állagmegóvási, konzerválási, kisebb restaurálási munkálatait, és a műemlékek környezetének rendezését foglalja magába. A ROM Vándor programban már előkészítés alatt van a második helyszín Aszófőn, a Kövesdi templomromnál.

Romjellegét megőrizve újították fel a töki Árpád-kori templom maradványait
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A töki templomrom története kevéssé ismert. Írásos emlékek alig állnak rendelkezésre a majd 800 éves egyházi épületről, illetve a közelében felépült középkori faluról. A török hódoltság idején teljesen elnéptelenedett ez a vidék, ami a templom sorsát is megpecsételte. A templom nagy része leomlott, de a még álló falai elérik a 6 méteres magasságot.

A 2000-es évek elején régészeti feltárásokat végeztek a területén, amit részleges felújítás követett. Ennek köszönhetően sikerült a pusztulást megállítani, azonban az elmúlt több mint húsz év környezeti hatásai felgyorsították az állagromlást, emiatt időszerűvé vált az újabb beavatkozás. Emellett a romemléket teljesen körbevevő magántulajdonú szántóföld is egyre közelebb került a falakhoz, lehetetlenné téve annak megközelítését.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Tudomány-Tech#tudomány#történelem#középkor#árpád-kori templom#templomrom#pest megye#felújítás#örökségvédelem

Címlapról ajánljuk