Tudomány-Tech

Terry Virts NASA-űrhajós számon kérte a NASA-t, hogy miért működik még mindig együt a terrorista orosz állammal

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 10. 18:37

A veterán asztronautát az ukrán polgári célpontok elleni orosz rakétazápor bőszítette fel.

Terry Virts egykori NASA-űrhajós éles hangvételű posztban kérte számon egykori munkahelyét, az amerikai űrkutatási hivatalt, hogy miért működik még együtt az oroszokkal.

A volt asztronauta magyar idő szerint délután négykor az alábbit írta ki Twitterre:

Oroszország folytatja az ukrajnai civilek szándékos gyilkolását. Oroszország egy terrorista állam, és a NASA mégis orosz űrhajósokat fuvaroz az ISS-re az űrhajóinkon és amerikai űrhajósokat orosz Szojuzokon. Ennek azonnal véget kell vetni.


Virts tweetjével arra utal, hogy a SpaceX Crew Dragon űrhajó legutóbbi, október 5-én föllőtt kereskedelmi járatán a Nemzetközi Űrállomásra utazott Anna Kikina orosz kozmonauta, míg korábban, szeptember 21-én Frank Rubio NASA-űrhajós egy orosz űrhajóval érkezett az ISS fedélzetére.

A NASA és az orosz űrügynökség az ukrajnai háború ellenére is együttműködnek a Nemzetközi Űrállomás üzemben tartása céljából. Más űrkutatási területeken azonban gyakorlatilag megszakadtak a kapcsolatok, egy sor közösen tervezett missziót töröltek.

Terry Virts, aki 2016-ban lépett ki a NASA-tól, egy másik hétfői tweetben azt javasolta, hogy az Egyesült Államok adjon megfelelő nagy hatótávolságú föld-föld rakétákat, és fejlett légvédelmi rendszereket, amikkel el lehetne hárítani az orosz nukleáris robbanófejjel szerelt rakétákat is. Virts szerint így hamarabb véget lehetne vetni a háborúnak, és rengeteg polgári életet meg lehetne menteni.


Nyitókép: Terry Virts / NASA

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#űrhajózás#nasa#roszkozmosz#terry virts#űrhajós#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk