Tudomány-Tech

Ötven ceruzaelemet szedtek ki egy ír nő gyomrából és beleiből

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 17. 12:50

Orvosi rekordnak számít. 

Ír orvosok ötven darab AA-s és AAA-s elemet szedtek ki egy 66 éves nő gyomrából, és beleiből, miután lenyelte azokat – írta a LiveScience című tudományos lap. Az esetről az Irish Medical Journal című orovosi szaklapban számoltak be a meg nem nevezett nőt kezelő orvosok.

Az orvosok eleinte nem avatkoztak közbe, miután a röntgenfelvételekből kiderült, hogy több elemet is lenyelt, csak megfigyelték a beteget, remélve, hogy természetes módon kiüríti szervezetéből azokat. Egy hét alatt öt darab AA-s elem jött ki belőle, de három héttel később már be kellett avatkozni, miután hasi fájdalmakra kezdett el panaszkodni.

A nőn laparoszkópiát hajtottak végre, ami az NNK oldalán található leírás szerint egy olyan sebészeti beavatkozás, amely lehetővé teszi a hozzáférést a hasüreghez és a kismedencéhez anélkül, hogy nagyobb bemetszést kellene ejteni a bőrön. Ekkor kiderült, hogy a nő gyomrát teljesen lehúzta  és megnyújtotta a benne lévő elemek súlya.

A nő gyomrából végül 46 darab elemet emeltek ki, valamint négy elem a vastagbélben akadt el, amiket a végbélnyíláson keresztül masszíroztak ki a testéből – írta a LiveScience.

Az esetről szóló jelentésükben az orvosok közölték, hogy információik szerint ez volt az első eset, hogy ilyen sok elemet találtak egyszerre egy beteg emésztőrendszerében.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: FabrikaCr / GettyImages

 

#Tudomány-Tech#elem#ceruzaelem#lenyelte#beteg#orvos#írország

Címlapról ajánljuk